Teljes körű élelmiszeripari fejlesztési rendszert tervez az Agrárminisztérium

Agro Napló
Az élelmiszeripari támogatások ágazati igényeknek megfelelő kiírása érdekében online egyeztetés-sorozatot kezdeményezett az ágazat érdekképviseleti és szakmai szervezeteivel az Agrárminisztérium (AM) – közölte a szaktárca lapunkkal.

A január végén megtartott első egyeztetés alkalmával dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: az AM célja, hogy már az idén új, az élelmiszeripar valós szükségleteire reflektáló pályázati lehetőségeket nyissanak meg a kormány által háromszorosára növelt vidékfejlesztési források felhasználásával.

Az élelmiszeripar támogatottsága a 2014-2020-as időszakban meghaladta a 400 milliárd forintot. Az ágazat támogatásáért és fejlesztéséért felelős agrártárca fő törekvése az uniós közös agrárpolitika (KAP) jelenleg formálódó 2021-2027-es időszak esetében is a rendelkezésre álló források maximalizálása és értéket teremtő felhasználása.

Az élelmiszeripari szereplők valós, konkrét igényeinek megismerése érdekében az ágazat érdekképviseleti és szakmai szervezeteinek részvételével online megbeszélést kezdeményezett az AM, dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár szakmai vezetésével.

Az országos főállatorvos a január 28-án tartott első egyeztetés alkalmával kiemelte: az új támogatási időszakban a fejlesztési eszközöket és kiírásokat a korábbi évek tapasztalataira és az ipar véleményére építve alakítják ki. A tanácskozáson a horizontális szervezetek – mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) – mellett a szagágazatok képviselői is kifejtették véleményüket. A résztvevők téma iránti elkötelezettségét tükrözi, hogy a főbb irányokat már az első egyeztetés során sikerült meghatározni. Ezek finomítása lesz a következő alkalmak feladata.

A továbbiakban a minisztérium szakemberei pályázati felhívásokká fordítják át az élelmiszeripar szereplőivel közösen feltárt igényeket. Az elsődleges cél az, hogy már az idei évben új lehetőségek álljanak az ágazat rendelkezésére: így az első félévében az élelmiszeripari mikro- és kisvállalkozások számára egy kisebb értékű elsősorban eszközbeszerzését lehetővé tevő pályázat, míg a második félévben a nagyobb vállalatok számára nyithatnak meg beruházási pályázatot – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!