MENÜ

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

Agro Napló 2021.07.05.

Az Agrárminisztérium (AM), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését, az erről szóló közlemény a Magyar Közlöny június 30-i Hivatalos Értesítő című mellékletében meg is jelent – közölte az agrártárca vezetője.

 

Nagy István hangsúlyozta: a tartósan vízhiányos időszak alatt a vízhasználóknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

Az agrárminiszter emlékeztetett: a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján, a tartósan vízhiányos időszak várható kezdetét és végét – a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével – a belügyminiszter, mint a vízgazdálkodásért felelős miniszter – állapítja meg. 

Ennek megítéléséhez az Agrárminisztérium hivatalos állásfoglalást kért az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ). Az agrártárca a beérkező adatok alapján tett javaslatot a Belügyminisztériumnak a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésére, amely július 1-től hatályos – tartalmazza a tájékoztatás.