2024. április 25. csütörtök Márk

Társadalmi egyeztetésen a génmegőrzési stratégia

Agro Napló
Elkezdődött a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányításával elkészült génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése – mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Tápiószelén a Növényi Diverzitás Központban (NÖDIK), a stratégia szakmai és társadalmi egyeztetésének első helyszínén a tárca által az MTI-nek eljutatott közlemény szerint.

Az államtitkár közölte: Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat a nemzetgazdaság egyik meghatározó kitörési pontja. Az ország kiváló agroökológiai adottságokkal rendelkezik a fenntartható és korszerű mezőgazdasági termelés kialakítására, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállítására, ám a mezőgazdaságnak még számottevő növekedési tartalékai vannak.

Czerván György kiemelte: a génmegőrzési stratégiát is olyan elvek mentén dolgozták ki, hogy a célkitűzések megvalósítása hozzájáruljon Magyarország gazdaságának és társadalmának fenntarthatóságához.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az FM kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztosa a közlemény szerint arról számolt be, hogy a génmegőrzési stratégia átfogó, így kiterjed az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, kiemelten a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra, valamint a magyar kutyafajtákra is. Hozzátette: az állat genetikai erőforrások megőrzése pedig kiterjed a meglévő génbankok fejlesztésére is.

A miniszteri biztos a növény genetikai erőforrásokról azt is elmondta, hogy azok megőrzése, bővítése és felhasználásának fejlesztése biztosítja a biológiai sokféleség hosszú távú fenntartását, valamint az agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát. Ehhez azonban meg kell őrizni a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok genetikai bázisát alkotó növényfajok és fajták, biológiai változatosságát is - mondta.

Mezőszentgyörgyi Dávid szerint a génbankokban őrzött fajták nemesítési alapanyagokként is hasznosíthatók. Az új nemesítés eredményeként létrejött, helyi adottságokhoz, klímához alkalmazkodó genetikai módosítástól mentes biológiai alapok pedig a mezőgazdasági termelés hosszú távú fenntartásához járulnak hozzá.

Baktay Borbála, a NÖDIK igazgatója közölte: a génmegőrzési stratégia a teljes magyar élelmezési és mezőgazdasági genetikai erőforrások megőrzési rendszerét bemutatja.

Magyarország legnagyobb növényi génbank gyűjteménye a Növényi Diverzitás Központban található. A már több mint 60 éve nemzetközileg is elismert szakmai munkát végző intézmény mintegy 53 ezer génbanki tétel, 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja, ezzel a világ 13. legjelentősebb mezőgazdasági génbankjaként tartják számon és a GMO mentes mezőgazdaság egyik bázisa - olvasható az FM közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!