MENÜ

A tároló- és hűtőkapacitás növelése a hosszú távú megoldás

2014.09.30.

Hosszú távon feldolgozó üzemek létesítése, a tároló- és hűtőkapacitás növelése a megoldás a termelők gondjaira - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ellenzéki képviselői előtt kedden Budapesten.

Az államtitkár a nehéz helyzetbe került alma- és egyéb gyümölcstermelők érdekében tett kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban emlékeztetett: a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 26 500 tonna almalevet vesz meg azoktól, akik igazolják, hogy kilónként 20 forintos árral vásárolták a gyümölcsöt a termelőktől, az étkezési almáért pedig kilónként 35 forintot adnak. Az ár az önköltség fölött van - hangsúlyozta.

    Összességében 400 ezer tonna alma felvásárlásáról van szó, ami az idei teljes almatermés több mint fele - emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy ezzel orvosolni lehet azokat a piaci anomáliákat, amelyek az átlagosnál 40 százalékkal nagyobb idei almatermés miatt alakultak ki.

    Ezzel a megoldással a kormány garanciát lát arra, hogy az alma nem marad a fákon, és a pénz a gazdákhoz jut - közölte az államtitkár.

    Fontos szempontnak nevezte azt is, hogy a felvásárolt gyümölcsöt a közétkeztetésben, az iskolai és szociális étkeztetésben kívánják felhasználni.

    A következő időszakban azon kell dolgozni, hogy hogyan lehet olyan megoldásokat találni, amelyekkel csökkenthető a piaci nyomás - fejtette ki Nagy István. Felidézte: tavasszal a hirtelen jött meleg miatt gyorsabban érett a meggy, ezért gyorsabban kellett elhelyezni ugyanazt a mennyiséget ugyanazon a piacon.

    Ha lett volna kellő kapacitású hűtőház és feldolgozó üzem, akkor el lehetett volna kerülni a piaci nyomást, sokkal inkább árvédő szerepe lett volna a támogatásnak - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy most hasonló a helyzet az almával.

    Hosszú távú megoldásokra van szükség; hűtőházakat, feldolgozó üzemeket kell létesíteni, és tulajdonba adni termelői csoportoknak vagy akár állami tulajdonban tartani, de a tároló és hűtőkapacitást növelni kell - mondta az államtitkár.

    Képviselői kérdésre válaszolva közölte: az új európai uniós források 60 százaléka gazdaságélénkítő beruházásokra megy majd, ebben hangsúlyosan szerepelnek az élelmiszer-feldolgozók.

    Az albizottság ellenzéki tagjai nem hivatalos ülést tartottak a kormánypárti képviselők távol maradása miatt.

Forrás: MTI