Tápanyag-gazdálkodási terv a NAK Nonprofit Kft-től

Agro Napló
Már az egész országban elérhető a NAK tápanyag-gazdálkodási terv készítési szolgáltatása.  

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és a most induló AKG-támogatást igénybe vevő termelőknek kötelező az általuk művelt területen ötévente talajvizsgálatot végeztetni, illetve az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni. Emellett tapasztalataink szerint egyre nő azon gazdálkodók száma, akik az okszerű tápanyag-gazdálkodást választják, és kötelezettség nélkül, csupán szakmai alapon kérik a tápanyag-gazdálkodási terveket. Ez egyrészt segíti a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat (HMGY) előírásainak betartását, másrészt a környezet- és költségkímélő módon történő gazdálkodást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tápanyag-gazdálkodási terv készítési szolgáltatása az ország teljes területén azonos minőségben és áron vehető igénybe, az alábbi gazdálkodási tevékenységekhez:

  • Szántóföldi növénytermesztés
  • Szántóföldi zöldségtermesztés
  • Gyümölcstermesztés
  • Szőlőtermesztés

A tápanyag-gazdálkodási terv készítése a hazánkban elérhető legszélesebb talajvizsgálati és tápanyag-ellátottsági besorolásokat alkalmazó Pro Planta szoftver adatbázisára támaszkodva működik.

Az aktuális jogszabályokban előírt követelményeknek megfelelően a szolgáltatás keretében a szakemberek a talajvizsgálati eredmények figyelembe vételével besorolják a termőföldet a megfelelő termőhelyi kategóriába, majd a kategóriában előírt hatóanyag-mennyiségek figyelembe vételével elkészítik a tápanyag-gazdálkodási tervet.

Az elkészült szaktanács megfelel a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet erre vonatkozó előírásainak. Ennek azért van jelentősége, mert az új, 2016-tól induló AKG támogatás esetében az AKG-ba bevitt területeken is az ebben a jogszabályban foglalt HMGY előírásait kell alapul venni.

A szolgáltatással kapcsolatban bővebb információkért a megyei kapcsolattartókhoz fordulhatnak az érdeklődők.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!