MENÜ

Tanévnyitó ünnepség a Szent István Egyetemen

Korszerű, hasznos és piacképes tudással gazdagodnak a hallgatók

2019.09.16.

Ünnepi Szenátusi Üléssel és az első évfolyamos hallgatók eskütételével nyílt meg a Szent István Egyetem 2019/2020-as tanéve a mai napon.  Az intézmény gödöllői aulájában megrendezett ünnepséget Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, ezt követően Dr. Palkovics László rektor és Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

 

A 2019/2020-as tanévben több mint 3.500 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szent István Egyetem (SZIE) hazai és külhoni képzési helyein. A felvételi eredmények is azt tükrözik, hogy az Egyetem magas színvonalú képzései, kutatási kapacitásai, hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatai révén elismert szerepet tölt be a magyar és a nemzetközi felsőoktatásban.

A rendezvény díszvendége, Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében a magyar nyelv fontosságát emelte ki a Kárpát-medencei létezés szempontjából. „Akkor tudunk Kárpát-medencei méretben létezni, kulturálisan, szellemileg és gazdasági értelemben is, ha nem hagyjuk, hogy szétessen a magyar nyelv” – mondta Semjén Zsolt. „A gondolkodás és a nyelv egymástól elválaszthatatlan: nem lehet gondolkodni valamin, amit nyelvileg nem tudunk kifejezni” – tette hozzá a politikus. Megjegyezte: nem mindegy, hogy az a nyelv, amelyet a gondolkodáshoz használunk, milyen minőségű, és az sem mindegy, hogy anyanyelv vagy tanult nyelv. „A tudományok szempontjából különösen igaz mindez a külhoni magyarságra, hiszen szisztematikusan gondolkodni csak akkor lehet, ha azt nyelvileg is jól ki tudjuk fejezni” - fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt elmondta, a Szent István Egyetem kezdetektől vállalt küldetése, missziója teszi lehetővé, hogy Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és a Vajdaságban élő magyarok is tanulhassanak és gondolkodhassanak az anyanyelvükön; a nyelv nemcsak a köznyelvből áll, hanem a szaknyelvekből is. A politikus úgy fogalmazott, a zseniális magyar nyelv teszi lehetővé, hogy az egyetemes magyar tudomány eredményeire a tudósok anyanyelvükön legyenek képesek. A Szent István Egyetem ez ügyben kifejtett missziójáért „nem lehetünk elég hálásak” - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

 

dr.semjen zsolt-k

Dr. Semjén Zsolt

 

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora a folyamatosság, az együttműködés, a minőség és az innováció köré fűzte gondolatait. „Az egyetem Kárpát-medencei Agrár- és Vidékfejlesztési Innovációs Központjának célja egy olyan hálózati rendszer kialakítása, amely összefogja a magyarlakta területeket oktatási, kutatási és fejlesztési céllal, a határon túli magyarság szülőföldön való boldogulásának érdekében” – mondta tanévnyitó beszédében Palkovics László. Az intézmény a termőföldtől az asztalig az élelmiszertermelés vertikumára vonatkozó teljesség esélyével stabilan működik Gödöllőn, Budapesten, Szarvason; kihelyezett képzéseivel Kisvárdán, a Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján és a Délvidéken szolgálja a magyar anyanyelvű szakemberképzést. A határon túli magyar hallgatók mellett egyre nagyobb arányt képviselnek a külföldi hallgatók is, akik a világ 88 országából érkeznek egyetemünkre. „A 2019/2020-as tanévben már 1.277 külföldi hallgatót fogadunk, ami a teljes hallgatói létszám 11,4%-a. A nemzetközi megjelenés, hallgatóink sokszínűsége és a multikulturális közeg mindannyiunk számára inspiráló” – hangsúlyozta a rektor.

 

dr.palkovics laszlo-k

Dr. Palkovics László

 

Az ünnepi köszöntők sorát Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatójának felszólalása zárta. Mint elmondta, a Nestlé mindig is fontosnak tartotta a jövő szakembereinek képzését. „Komoly sikerként tartjuk számon az elmúlt három esztendőben a Szent István Egyetem és a Nestlé Hungária Kft. együttműködését. A Nestlé és az Egyetem speciális kurzusán eddig közel 90 hallgató vett részt. A kurzus keretében gyakorlatorientált tudást igyekszünk átadni a hallgatóknak, projektfeladatok megoldásába vonjuk be őket, munkatársaink pedig előadóként és az államvizsgabizottságok tagjaiként segítik az egyetem oktatási tevékenységét” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

 

noszek peter-k

Noszek Péter

 

Az ünnepség az egyetemi címek és kitüntetések átadásával folytatódott, ennek során átadásra került a Kosáry Domokos-díj, melyet a Szent István Egyetem a Kosáry Könyvtár és Levéltár névadója emlékének méltó megörökítésére alapított. A kitüntetést 2013-ban, Kosáry Domokos születésének 100. évfordulója alkalmából hívták életre. Ezt az értékes plakettet vette át Makara B. Gábor Széchenyi-díjas neuroendokrinológus, az MTA rendes tagja, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatóprofesszora. A kitüntetést évtizedeken át végzett kiemelkedő tudományos munkája mellett a tudományos közéletben végzett fáradhatatlan tudományszervezői tevékenységének elismeréseként, köztük kiemelten az MTMT, a magyar tudományos eredmények láthatóságának és elektronikus hozzáférhetőségének megteremtéséért, a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár ezen a területen végzett munkája, egyben a felsőoktatási és tudományos szakkönyvtárak támogatásáért kapta a díjazott.

Az idei felvételi eljárás statisztikai adatai szerint a SZIE hallgatói létszáma növekedett a tavalyi évhez képest, továbbá a 14. helyen áll az intézmények összetett képzési rangsorában, tavaly óta egy helyet lépett előre. Az oktatói kiválóságot tekintve a SZIE három helyet javult, 2018-ban a 18. 2019-ben a 15. helyen áll. Idén 442 oktató rendelkezik tudományos fokozattal, mely alapján a gödöllői központú egyetem országosan a 7. helyre került.

Nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a Szent István Egyetem: a Times Higher Education Europe Teaching Rankings 2019-es listáján a Szent István Egyetemet a 126-150. közötti helyre rangsorolták, ami kiváló teljesítmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tavalyi felmérés során a 200-as besorolásban nem kapott helyet egyetlen magyar egyetem sem. A Quacquarelli Symonds legfrissebb képzésterületi rangsorában pedig a mezőgazdasági képzések listáján a SZIE-t a 201-250. helyre sorolták.