Támogatással ösztönöznék a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését

Agro Napló
Újabb változás várható a közfoglalkoztatás szabályozásában, amely az Agrárminisztérium tervei szerint érdekeltté tenné a közfoglalkoztatottakat az agráriumban való elhelyezkedésre.

Ugyan a közfoglalkoztatás és a mezőgazdasági idénymunka közötti rugalmas átjárás jelenleg is biztosított, a tárca törekszik arra, hogy a munkaerőhiányt minél rugalmasabban lehessen kezelni - válaszolta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az MTI tudósítása szerint egy képviselői kérdésre a parlament hétfői ülésnapján. Apáti István, a Jobbik képviselője azt kérdezte az agrárminisztertől, mikor veszi észre a kormány, hogy az egyre nagyobb munkaerőhiány végképp tönkreteszi a családi gazdaságokat.

A képviselő elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az országban a legnagyobb a munkanélküliségi ráta, 8,5 százalék, miközben itt okozza a legnagyobb problémát a munkaerőhiány is, amit szerinte a közmunka rossz megszervezése eredményez. Azt javasolta, hogy teremtsék meg az átjárást a mezőgazdasági idénymunka és a közmunka között.

A miniszterhelyettes szerint dolgoznak egy olyan jogszabály-módosításon, amely szerint az a közfoglalkoztatott is jogosulttá válna a kétezer forintos napi elhelyezkedési juttatásra, aki egy hónapban legalább 14 napig idénymunkában dolgozik. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!