Támogatás határon túli magyar gazdálkodóknak

Agro Napló
A Kárpát-medencei Falugazdász Programot 420,88 millió forintos keretösszeggel indítottuk útjára tavaly – írta válaszul Nagy István agrárminiszter, a DK-s Vadai Ágnes által feltett, Az agrártárcák milyen pályázatokkal és mekkora pályázati összeggel támogatták a határon túli közösségeket című írásbeli kérdésére az Országgyűlés honlapján.

Nagy István felhívta a képviselő figyelmét az alaptörvény D cikkére, amelynek értelmében „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal” – tartalmazza az idézet. Nagy István kifejtette, hogy az agrártárca ezen magyar agrár-érdekképviseleti szervezeteket támogatja évek óta.

A szervezetek tagjaiktól – mivel azok döntően nehéz körülmények között gazdálkodnak és tartják el családjukat – tagdíjat nem vagy csak csekély mértékben szednek. Szakmai programjaik, különböző konferenciák, találkozók megszervezéséhez nyújt az agrártárca pénzügyi és szakmai segítséget. Végül leszögezte, hogy a 2014 és 2018 közötti időszakban éves szinten 45-100 millió forint közötti összegekkel támogatták a határon túli szervezetek szakmai programjait - írta a Magyar Hírlap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!