Szorosabbá válnak a magyar-georgiai mezőgazdasági kapcsolatok

Agro Napló
Georgia (korábbi nevén Grúzia) fontos hídfőállás a magyar agrárérdekek keleti érvényesítése szempontjából – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, miután részt vett a Magyar-Georgiai Mezőgazdasági Munkacsoport és a Magyar-Georgiai Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság ülésén Tbilisziben.
Fotó: AM

A tárgyalások során a  magyar fél felajánlotta segítségét és együttműködését azokban a témákban, amelyek kiemelt jelentőségűek a georgiai fél számára, úgymint az organikus gazdálkodás, a borászat, az akvakultúra és a halászati szakértők továbbképzése. A tárgyalópartnerek megállapodtak abban is, hogy elősegítik a két ország között az agrár-élelmiszeripari forgalom növelését.

A mezőgazdasági munkacsoport – Bencsik Dávid és Nino Tandilashvili agrárminiszter-helyettes társelnökök vezetésével – áttekintette a kétoldalú agrárkapcsolatok fejlesztésének további lehetőségeit is. A helyettes államtitkár ellátogatott a georgiai szőlészeti-borászati tudományos bemutatóközpontba, a Mezőgazdasági Tudományos Kutatóintézet telephelyeire, valamint a Kakheti régióban felkeresett egy precíziós állattartást folytató farmot és egy modern technológiát alkalmazó mogyorótermelő-gazdaságot is.

„Fontos tárgyalásokat folytattunk georgiai partnereinkkel és ennek nyomán több területen erősíthetjük a magyar agrárjelenlétet és Magyarország érdekeinek érvényesítését Georgiában. Ez az ország ugyanis számunkra fontos keleti hídfő lehet a jövőben – fogalmazott Bencsik Dávid helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!