Szoros szakmai együttműködés az Agrárminisztérium és a MOHOSZ között

Agro Napló
Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz).

A jövő év elejétől, január 1-jétől már közfeladatokat lát el a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ); a feladatok ellátásához szükséges pénzügyi fedezet is biztosított – jelentette be az agrárminiszter december elején a MOHOSZ Választmányának ülésén , amikor az agrártárca szakmai együttműködési megállapodásokat kötött a horgászokat tömörítő országos szervezettel.

A rendezvényen aláírták a közfeladatok ellátásáról szóló, valamint a stratégiai együttműködésről szóló megállapodást és szerződést. E dokumentumok aláírását a horgászati célú Nemzeti Halgazdálkodási és Horgászati Stratégiáról és az Országos Horgászati Hálózati Program végrehajtásához szükséges feladatokról szóló kormányhatározat alapján készülő törvénymódosítás teszi lehetővé, amely meghatározza a MOHOSZ közfeladatait és az ezek ellátásához szükséges források jogcímeit – közölte Nagy István, a szakminisztérium első embere.     

A szaktárca vezetője gratulált a MOHOSZ elnökségének ahhoz a sok éves eredményes munkához, amelynek révén az általuk irányított szervezet mindezt el tudta érni. Hozzátette: a minisztérium számára mindig fontos volt és prioritást jelentett a szakmai szervezetekkel való együttműködés. Emlékeztetett: a stratégiai megállapodások mindig egy kormányzati ciklusra vonatkoznak, ezért vált szükségessé egy új, stratégiai megállapodás megkötése is. A tárca számára az is egyértelmű – húzta alá –, hogy csak közös munkával, együttműködéssel lehet elérni a kitűzött kormányzati célokat.

Felidézte: a MOHOSZ kiemelt társadalmi szervezetként a szakminisztérium stratégiai partnere, és csaknem félmillió horgász; így mintegy 1200 horgászegyesület érdekeit képviseli országosan, ellátva az ehhez kapcsolódó koordinációs feladatokat is. A MOHOSZ haszonbérlőként az állami tulajdonú természetes vizek döntő részének halgazdálkodási hasznosítója is. Ennek alapján elsődleges célja a halgazdálkodás, benne a horgászat és a horgásztatás általános feltételrendszerének biztosítása, érdekeinek előmozdítása, megvédése.

Kiemelte: a kormány eddig 368 millió forinttal támogatta a halászati őrök munkáját. Ebből az összegből a MOHOSZ tagszövetségeinek és horgászati egyesületeinek és két speciális jogállású tagjának 447 halőrzést támogató eszközt szereztek be. A minisztériumtól kapott 100 millió forintból pedig 101 halgazdálkodónál 398 halászati őrt lehetett egyenruhával ellátni. Mindezzel megtörtént az elő komoly lépés a szövetségi halőrzés rendszerének technikai és arculati fejlesztésében. Az eszközbeszerzések a jövőben is folytatódnak a bővülő feladatokat és a reális igényeket szem előtt tartva – tájékoztatta a jelenlévőket a miniszter. Utalt arra is, hogy a MOHOSZ jövőre, január 1-jétől új plasztikalapú horgászkártyát vezet be, kiváltva a papíralapú horgászigazolványt. A kormány bürokráciacsökkentési csomagjának része a szóban forgó lépés, amelyet az érintettek 98 százaléka támogatott egy erről készült felmérés szerint – húzta alá.

A következő napokban a mostani, a horgászokkal kötött szerződéshez hasonló együttműködési megállapodások születnek majd más szervezetekkel is, a Miniszterelnöki Kabinetiroda koordinálásával és az érintett szakterületekért felelős tárcavezetők részvételével. Erről Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott beszélt a MOHOSZ Választmányának ülésén.

Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke azt tartotta fontosnak elmondani, hogy a jövő év elejétől a szervezetnek sokkal nagyobb lesz a felelőssége, mivel országos sportági szakszövetségként, gazdálkodó szervezetként és horgászturisztikai szolgáltatóként közfeladatokat is ellát, átvállalva ezeket az állami szervezetektől és hatóságoktól. Példaként hozta, hogy a szabadidősport feltételeinek biztosítása, de a természetes vizekben élő, állami vagyonként számon tartott halállomány megőrzése és gyarapítása egyaránt közfeladat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!