MENÜ

Szolgálati lakásokat alakítanak ki a Magyar falu program keretében

Agro Napló 2020.06.02.

Több mint száz kistelepülésen alakítanak ki szolgálati lakásokat, erre ötmilliárd forintos keretösszeget különítettek el a Magyar falu programban – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos május végén Vasegerszegen, egy szolgálati lakás átadásán.

 

Gyopáros Alpár a Vas megyei településen kiemelte: sok faluban nincs elég szakember, például jegyző, pedagógus vagy orvos. A szolgálati lakások kialakítása azért szerepel a program pályázati elemei között, hogy ezt a problémát meg tudják oldani a kistelepülések. Így Vasegerszegen is elkészült egy szolgálati lakás, amelyre a falu 23,2 millió forint támogatást kapott.

A kormánybiztos emlékeztetett, hogy 2019-ben indult a Magyar falu program, amelynek egyik eleme a lakhatási támogatás, a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Nyolc hónap alatt országszerte mintegy tízezer támogatási igény érkezett, ötvenmilliárd forint összegben.

A fejlesztési program másik eleme az állami fenntartásban lévő, alacsonyabb rendű utak fejlesztése, ennek keretében 2019-ben és 2020-ban nyolcszáz kilométernyi út újul meg, 100 milliárd forintból.

Harmadik elemében pedig a helyi életminőséget javító intézkedések szerepelnek, itt 16 pályázati kiírás jelent meg  60 milliárd forint értékben és tavaly 5500 nyertes pályázat volt.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy Vasegerszeg négy pályázati támogatási igényt nyújtott be, amelyek közül mindegyik nyert. A szolgálati lakás kialakítása mellett új falugondnoki buszra 15 millió forintot, közösségi tér kialakítására 21,3 millió forintot, közterületek karbantartását célzó eszközök beszerzésére pedig 4,5 millió forintot kapott.

Gyopáros Alpár kiemelte: népszerű a Magyar falu program a hazai kistelepülések körében. ezt mutatja, hogy tavaly és idén is egyaránt 150 milliárd forint a keretösszege a programnak, a rendszer rugalmas, gyorsan hoznak döntést egy-egy pályázati támogatással kapcsolatban, és gyorsan is utalják a támogatási összegeket, előfinanszírozásban és száz százalékos támogatási intenzitással.

Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta a szolgálati lakás átadásánál, hogy az M86-os gyorsforgalmi úttal biztonságosabb lett a település, hiszen a teherautók most már elkerülik a falut. Így a település vonzóbb lett, mert közelebb került a faluhoz Szombathely, Sárvár, Csorna és Győr is. Ezen kívül a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. megújította a helyi állomás épületét, az önkormányzat pedig még további fejlesztést is meg tudott valósítani, egyebek mellett belügyminisztériumi forrásból út épülhetett a helyi temetőhöz – összegezte a parlamenti képviselő.