Szociális hozzájárulási adó: Így számolja ki, hogy mennyit fizet idén!

Agro Napló
A mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adózásának (a továbbiakban: Szocho) könnyebb megértése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalta a Pénzügyminisztérium tájékoztatását.

A nem biztosított őstermelők Szocho fizetési kötelezettsége

Átalányadózás esetén, a nem biztosított (akinek van más társadalombiztosítási kötelezettséget keletkeztető jogviszonyuk pl. munkavállaló) őstermelők kizárólag az éves minimálbér ötszörösét meghaladó bevétel esetén köteles Szochót fizetni – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatásából az Agro Napló.

A Szocho alapja ilyenkor az őstermelői tevékenység összevont adóalapba tartozó jövedelme, amelybe nem tartozik bele a személyi jövedelemadómentes bevétel, tehát kizárólag a minimálbér ötszörösét meghaladó bevétel után kötelező Szochót fizetni. Tehát például egy őstermelő éves bevétele 13 millió forint (ami 1 millió forinttal magasabb, mint a jelenleg hatályos éves minimálbér ötszöröse, azaz 12 millió forint), amelynek a 90%-os költséghányadát figyelembe véve a Szocho alapja 1,3 millió forint lenne. Tekintettel arra azonban, hogy az éves minimálbér fele, azaz jelenleg 1,2 millió forint adómentes, így a Szocho alapja mindössze a fennmaradó 100 ezer forint, tehát jelen példa esetében 13 000 Ft Szochót kell fizetni.

A biztosított őstermelők Szocho fizetési kötelezettsége

Átalányadózás esetén, a biztosított (nincs más társadalombiztosítási kötelezettséget keletkeztető jogviszonyuk) őstermelők vonatkozásában szintén az éves minimálbér ötszörösét meghaladó bevétel esetében keletkezik Szocho fizetési kötelezettség. Azonban ellentétben a nem biztosított őstermelőkkel, a Szochót nem az összevont adóalapból kell kiszámítani, hanem a minimálbér alapján kerül megállapításra. Ez azt jelenti, hogy ha az őstermelő meghaladja az éves minimálbér ötszörösét, akkor a jelenleg hatályos minimálbért figyelembe véve a Szocho alapja 2 400 000 Ft (12 hónap * a minimálbér összege, ami 200 000 Ft), a Szocho mértéke 13%, tehát a szociális hozzájárulási adókötelezettség 312 000 Ft lesz 2022-ben.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyítés az exportra termelőknek

Könnyítés az exportra termelőknek

A NAK jelzésének is köszönhetően megszűnt az exportra értékesítő, belföldön NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!