Szívesen hiteleznek a bankok a gazdáknak

Agro Napló
A Növekedési Hitelprogram eddigi 2800 milliárd forintnyi forrásából 480 milliárd került az agráriumba. A mezőgazdaságban elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozások élnek a hitelfelvétel lehetőségével – közölte a nak.hu.

Fordulat tapasztalható a mezőgazdaság finanszírozásában. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások hitelállománya, és az ágazat képes hatékonyan felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága előtt, a testületnek az OMÉK helyszínén megtartott kihelyezett tanácskozásán.

A hazai agrár- és élelmiszeripari finanszírozás adatait részletezve elmondta, 2013-tól töretlenül növekszik a hitelállomány, 2017. II. negyedévére már meghaladta a 655 milliárd forintot, ezen belül az egyéni gazdaságok részesedése csaknem 315 milliárd forint. Ezen források nagy hatékonysággal hasznosulnak, ráadásul más ágazatokhoz képest nagyon nagy a visszafizetési arány és kevés a csődbe jutott vállalkozás. Az államtitkár úgy fogalmazott: a gazdaember hagyományosan nehezen vesz fel kölcsönt, de szégyen számára az, ha azt nem tudja törleszteni. Ezt a mentalitást egyébként a bankszektor is észrevette, és szívesen hitelez mezőgazdasági termelőknek.

A mezőgazdaságban elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozások élnek a hitelfelvétel lehetőségével, mellettük az állattenyésztők és a kertészek használnak fel külső forrásokat a kiadásaikhoz. Az élelmiszer-gazdaság szereplői közül a gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, a húsfeldolgozással, tartósítással, valamint malomipari termékgyártással foglalkozó cégek vezetnek.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta: a hitelállomány növekedésének elsődleges forrása a Növekedési Hitelprogram volt. A 2800 milliárd forintnyi forrásból 480 milliárd került a mezőgazdaságba, segítve ezzel 39 ezer vállalkozás munkáját. Jelenleg is többféle forrás áll rendelkezésre az agráriumból élők számára. Folyamatosan elérhető a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású hitelprogramja, az Agrár Széchenyi Kártya adta számos lehetőség, vagy az a kamat- és költségmentes hitel, amely az időjárási kárt szenvedett, vagy piaci zavarokkal küzdő ágazatok túlélését segíti. Az agrárhitelek mintegy ötöde mögött már ott áll az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, amely állami kezességet nyújt a hitel felvételéhez. A kormányzat további hitellehetőségek meghirdetését tervezi, ezek közül kiemelhető az MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Programja, vagy a Mikrofinanszírozási hitelalap felállítása, kifejezetten a mezőgazdasági termelő vállalkozások számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!