Szingapúr is kitiltotta a magyar baromfit

Agro Napló
A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt Szingapúr is korlátozta a magyar baromfi, és baromfitermékek bevitelét az országba, így már öt, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Eddig a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán és Hong-Kong jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hong-Kong csak Békés megyére vonatkozóan.

Bognár Lajos országos főállatorvos a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában elmondta, már tárgyalnak a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel az estleges exportkorlátozásokról. Hozzátette: a cél, hogy a korlátozás legfeljebb a Békés megyében tartott állatokra vonatkozzon. Újabb madárinfluenza megbetegedésről a Nébih nem kapott bejelentést.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani - tették hozzá.

A járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek. Ezért a Nébih javasolja: az érintettek a szállítások előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a hivatal folyamatosan frissülő weboldalán.

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét az általános járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára, valamint arra, hogy jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek. Az általános előírásokat az országos főállatorvos határozata értelmében a baromfiállományok fedett helyen történő etetésével, itatásával és a takarmány zárt tárolásával kell kiegészíteni. Ez az intézkedés az egész országra kiterjed.

A Nébih laboratóriuma múlt pénteken igazolta magas patogenitású madárinfluenza-vírus (H5N8) jelenlétét egy Békés megyei, pulykákat tartó gazdaságban. Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!