MENÜ

Szépen nőtt tavaly a magyar mezőgépforgalmazás

2018.03.21.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette a mezőgazdasági gépforgalmazás 2017-es piaci helyzetének értékelését, melyből a nak.hu közölt összefoglalót. Ebből kiderül, hogy Magyarországon a gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket.

 

A statisztikai jelentés a Mezőgazdasági gépek forgalma című, 1270-es nyilvántartási számú Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) keretében végzett adatgyűjtés alapján készült. Az adatszolgáltatás a mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalkozások számára kötelező. Az adatgyűjtés teljes körű, és a közvetlenül mezőgazdasági termelők részére értékesített mezőgazdasági gépek mennyiségéről és értékéről nyújt információt. Az adatszolgáltatói kör felülvizsgálatának és az adatszolgáltatói fegyelem javulásának köszönhetően az adatot szolgáltatók köre bővült 2017-ben. A statisztikai felmérés 152 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2017-ben, melyből 40 adatszolgáltató újonnan került a felmérésbe. A statisztika beérkezési aránya 93 százalék volt.

Az összehasonlíthatóság szempontjait figyelembe véve az AKI kiemelte a teljes mezőgépforgalomból a 2017-ben először adatot szolgáltató gépgyártó és gépforgalmazó vállalkozások részesedését. A mezőgazdasági gépértékesítés esetén ezen cégek 11,2 milliárd forinttal, az alkatrész-értékesítésnél 1,7 milliárd forinttal járultak hozzá a növekedéshez. 2016-hoz képest a mezőgazdasági gépforgalmazás összesen 20 százalékkal növekedett az új cégeket is beleértve, amennyiben a bázisidőszak adatszolgáltatóinak gépértékesítési adatait hasonlítjuk össze, akkor 11 százalékos a növekedés.

Magyarországon a gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, miközben az alkatrészforgalom 44 milliárd forint volt 2017-ben. Az alkatrészek eladása 2013 óta folyamatosan nő.A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet növekedése szerepet játszik a géppiac bővülésében. Ugyanakkor továbbra is érezhető a kettősség, vagyis hogy termelői oldalról egyaránt keresettek a korszerűbb, modernebb, valamint az alacsonyabb beruházási igényű, egyszerűbb gépek.

A 2017. évi gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek adták, ezen belül a traktorok 59, a kombájnok 24, az egyéb erőgépek pedig 17 százalékkal részesedtek. A traktoreladások 26 százalékkal emelkedtek, 2017-ben 2864 darab kerekes traktor talált gazdára 52,8 milliárd forint értékben.

További részletek itt.