2024. március 29. péntek Auguszta

Százmillióból megelőzhető lenne a kiskunsági sivatag

Agro Napló
A Homokhátság féltői kidolgoztak egy tervet, amivel megmenthető a terület. Csak éppen pénz nincs rá.
Fotó: pestmegye.hu

Évek óta kongatják a vészharangot a jászszentlászlói, a móric­gáti és a szanki gazdák, hogy csak a víz visszatartásával lehet megmenteni a Homokhátságot az elsivatagosodástól - írja a Baon.hu. Egyesületet is létrehoztak, és a víz visszatartására egy mintaprojekt tervét is elkészítették a helyiek; ezt egyeztették a napokban Jászszentlászlón.

Elhangzott, a rossz vízgazdálkodású talajokon a téli többletvíz rövid időn belül a mélyebb területeken jelenik meg, az így felhalmozódott vizeket azonban a lehető leghamarabb elvezetik a csatornarendszereken, ezért az aszályos időszakban már nem használhatók fel.

A kedvezőtlen adottságok ellenére az érintett településeken a lakosság jelentős része a mezőgazdaságból él, ám ahhoz, hogy a gazdálkodók ne veszítsék el megélhetési forrásaikat, mielőbb meg kell teremteni a vízvisszatartás lehetőségét - állítja a tanulmány.

Az egyesület fejlesztési elképzelése szerint ez a településeken található belvízelvezető csatornák vízkészletének kivezetésével megoldható lenne. Ehhez azonban olyan beruházásra, vagyis műtárgyak kialakítására van szükség, amelyek alkalmasak a vizek kormányzására, visszatartására.

Körülbelül 100 millió forintból megvalósítható lenne a projekt, de egyelőre nincs pénz. Az érintett terület Kecskeméttől délre fekszik a Duna-Tisza-Közén, a Kiskunságon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!