Szárazság pusztít Lengyelországban

Agro Napló
Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott – írja a napi.hu.

Lengyelország 16 tartománya közül immáron 14-et érint a mezőgazdaságot sújtó szárazság – adta közre a Termőföld-tudományi és Növénytermesztési Intézet (IUNG) jelentésének tanulságait a Radio Poland. A vizsgálatokat május 1-je és június 30-a között végezték.

A helyzet sokat romlott a korábbi – április 21. és június 20. között végzett – felméréshez képest. A bajba került kerületek száma 670-nel nőtt. Az intézet kutatóinak elemzése szerint a 14 szárazság sújtotta tartományban lévő szántóföldek 28 százalékát érinti a borzalmas időjárás.

Minden növényfajta és növénycsoport megtalálható a sérülékeny termények csoportjában, beleértve ebbe a tavaszi és a téli gabonát, a burgonyát, a földi termesztésű zöldségeket, a céklát és a komlót. A kutatók szerint a legnagyobb veszély a tavaszi gabonaféléket fenyegeti: ezekkel kapcsolatban több mint 1200 körzetből érkezett vészjelzés, amely az összes körzet majdnem fele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nehezen enyhül az aszály

Nehezen enyhül az aszály

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szinte...

Kiszáradnak a hortobágyi legelők

Kiszáradnak a hortobágyi legelők

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak. De nem...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!