Szakmai konferencián ismertették a 2016. évi Tanyafejlesztési Programot a Földművelésügyi Minisztériumban

Agro Napló
A 2016. Nemzeti Tanyafejlesztési Programot bemutató konferenciára került sor a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében május 17-én a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében.

A rendezvényt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg és ismertette az idei évben 6. alkalommal megjelenő tanyafejlesztési pályázati lehetőségeket.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a minisztérium fontosnak tartja a tanyák megóvását, a tanyán élők életszínvonalának javítását, az ott élő gazdálkodók segítését és a tanyasi életforma újraélesztését.  Az államtitkár előadásában kiemelte, hogy 2011 és 2015 között a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott programra 7,36 milliárd forint forrás jutott és az idei évben számos új pályázati célt támogat a Földművelésügyi Minisztérium.

Így például lehetőség nyílik a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is pályázatot benyújtani. Az előző évekhez képest további változás, hogy villany-, víz- és szennyvízberuházásra idén nem a Nemzeti Tanyafejlesztési Programon belül, hanem a Vidékfejlesztési Program keretei között lehet majd pályázni. V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi években meghatározott 25 %-os, illetve 50 %-os előleg helyett idén 75 %-os előleg igénylésére van lehetőség.

Előadásában tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 2016-ban 3 célterületre lehet pályázatot benyújtani. Az I. célterület keretében a települési és térségi fejlesztések támogatására 200  millió forint áll rendelkezésre. Ezt az összeget a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére; a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére; a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében szükséges vízminőség vizsgálatok elvégzésére; a tanyán élőket célzó lakó- és vagyonbiztonsági rendszerek, valamint a biztonságot fokozó kommunikációs eszközök beszerzésére, telepítésére; továbbá a szigetüzemű külterületi közvilágítás kialakítására lehet igénybe venni.

A II. célterület keretében a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására lehet pályázni, melynek keretösszege 400  millió forint.

A III. célterület pedig a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre irányul, melyre 120  millió forintot szán a tárca.

A pályázati felhívások a kormany.hu, valamint a Herman Ottó Intézet honlapján (www.hoi.hu) jelennek meg a napokban. A pályázati internetes felület a pályázati felhívások megjelenését követő 30. napon nyílik meg a Herman Ottó Intézet honapján és forráskimerülésig, illetve legfeljebb 30 napig lesz lehetőség a pályázat benyújtására.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!