MENÜ

Stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Takarékbank

2015.02.02.

Az együttműködés célja az agrártámogatások hatékony felhasználásának elősegítése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a TakarékBank Zrt. között létrejött megállapodás célja, hogy elősegítse a mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiában foglalt célkitűzések megvalósítását, valamint a rendelkezésre álló uniós és hazai források kihasználását. Ennek érdekében a bank az agrárium minden termelői szegmense részére célzott hiteltermékeket fejleszt, valamint az uniós támogatások felhasználását segítő finanszírozási konstrukciókat dolgoz ki.

A megállapodás értelmében a kamarai kártya tulajdonosai februártól kezdődően 1600 takarékszövetkezeti fiókban vehetnek igénybe kedvezményes banki szolgáltatásokat – ebben az évben ingyenes számlavezetést, díjmentes internetbank hozzáférést és az első évben díjmentes bankkártyát –, valamint kamatkedvezménnyel, akár kezelési költség nélkül érhetnek el ágazatspecifikus hiteltermékeket.

Az együttműködés részeként a TakarékBank a jövőben kiemelt figyelmet fordít azon tevékenységek, ágazatok finanszírozására, amelyek az agrárpolitika fejlesztési célkitűzései között szerepelnek. Így a bank a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban meghirdetett támogatások előfinanszírozását segítő konstrukciókat dolgoz ki, különös tekintettel az őstermelők és családi gazdaságok technológiai fejlesztését, gépesítettségét és hatékonyságának növelését célzó, valamint az öntözéses gazdálkodás elterjesztéséhez, az élelmiszeripari fejlesztési stratégiához, az állattenyésztéshez és a kertészethez kapcsolódó támogatásokra. Továbbá az őstermelők és a családi gazdaságok működési sajátosságaira tekintettel a kockázatkezelés- és elemzés módszertani fejlesztésével igyekeznek segíteni a jobb finanszírozási környezet kialakítását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött megállapodás szervesen illeszkedik a takarékszövetkezeti integráció stratégiájába, amely középtávon mind a finanszírozás, mind az ügyfélszám tekintetében az agrárium és az élelmiszeripar vezető piaci szereplőjévé kíván válni” – mondta Szabó Levente. A TakarékBank vezérigazgatója hozzátette: néhány éven belül duplájára szeretnék növelni a takarékszövetkezetek piaci részesedését az agrár-hitelpiacon, a nemrégiben létrehozott Agrár Központtal erősíteni kívánják a takarékszövetkezetek szakmai tanácsadói szerepét az agráriumban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladata, hogy javítsa tagjai versenyképességét, és gyakorlatorientált szolgáltatásokat nyújtson számukra” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. „A Kamara szándéka, hogy a TakarékBank céljaival összhangban feltárja a lehetséges finanszírozási forrásokat és felhívja tagjai figyelmét azon lehetőségekre, amelyek a NAK által is felkarolt agrárpolitikai célkitűzések keretein belül a tagok gazdálkodásának és működésének elősegítését célozzák” – tette hozzá Győrffy Balázs.