Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal a Kométa

Agro Napló
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal július második felében Budapesten a kaposvári Kométa 99 Élelmiszeripari Zrt.
Fotó: MTI

Az aláírást követően Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt: Kaposvár még messze nem használta ki az adottságaiból eredő lehetőségeket, ám a helyi nagyvállalatok ebben is segíthetik a települést. Hozzáfűzte: Ebben a folyamatban számítanak többek között a Kométa részvételére is, a dél-dunántúli sertésintegráció kiépítésében, amely Horvátországra is kiterjedhetne.

A vállalat ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini közölte, hogy néhány éven belül 400-500 új munkahelyet hoznak létre a városban, és megkétszerezik termelési kapacitásukat. A Kométa Magyarországon már a legnagyobb húsipari cégek közé tartozik, az európai piachoz viszont kicsi, így még van lehetősége a fejlődésre, a termelés bővítésére – mondta Pedranzini.

Várakozása szerint a fejlesztések nem állnak meg a vállalat kapuján belül, hiszen a tervezett fejlesztés az egész térség mezőgazdaságát fellendíthetik. A Kométa felismerte az egészség és a környezettudatosság jelentőségét. Így beruházásait és termékinnovációit ezeknek az elveknek mefelelően alakítja a következő években – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Giacomo Pedranzini arra számít, hogy a stratégiai megállapodás segít a fejlesztési tervek megvalósításában és a Kométa külföldi piacszerzésében.   

A Kométa 99 Zrt. a 86. vállalat, amely stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormánnyal. A társaság árbevétele 2017-ben és 2018-ban mintegy 43 milliárd forint volt, ennek csaknem fele származott külföldi értékesítésből. Éves nyeresége meghaladta a 300 millió forintot. A cég 825 munkavállalót foglalkoztat, ami mintegy a duplája a nyolc évvel ezelőttinek.     

A cég idei forgalma várhatóan megközelítheti majd az 50 milliárd forintot, de akár 130 milliárd forintra is nőhet, ha megvalósul a tervezett kapacitásbővítés. A külföldi értékesítés aránya ezzel a 65 százalékot is elérheti – mondta a cég vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!