Stratégiai ágazattá vált az agrárium

Agro Napló
A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a hazai mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak mekkora jelentősége van - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program rendezvényén Szeged-Szőregen, július utolsó harmadában.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az idei év számos próba elé állította az agráriumot, de az ágazat szereplőinek köszönhetően biztosítani tudta az ország megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel történő ellátását. A gazdák koronavírus-járvány alatt tanúsított kitartó munkájának köszönhetően egyre nagyobb társadalmi megbecsüléssel rendelkezik a magyar mezőgazdaság.

Farkas Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosít a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások számára a járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésére. Emellett az agrártárca meghirdetett egy mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot 80 milliárd forint értékben. Az állattenyésztési ágazat 50 milliárd, míg a kertészeti ágazat 30 milliárd forintnyi forrásban részesülhet.

A hazai mezőgazdaság versenyképességét ugyanis tovább kell növelni - tette hozzá az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a magyar agrárium 25 millió ember ellátására képes. Az agrárkormányzat minden támogatást megad az ágazat szereplőinek, fontos célkitűzés ugyanis, hogy a boltok polcain minél nagyobb arányban legyenek magyar termékek - emelte ki Farkas Sándor.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programot a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezte meg. A gyűjtés célja, hogy különböző civil szervezeteken keresztül minél több rászoruló gyermek jusson olyan élelemhez, amelynek alapja a jó minőségű magyar liszt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!