Spárgás kalandok az Európai Friss Csapattal

Agro Napló
Folytatódik az „Európai Friss Kalandok” programsorozat, aminek második szakasza most kezdődik el „Európai Friss Csapat” elnevezéssel – jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős, országos alelnöke május végén Kecskeméten a programindító sajtótájékoztatón.

Éder Tamás jelezte: az új program elindítására azért van szükség, mert az EU tagországaiban, így Magyarországon is, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott mennyiségnél – azaz 400 grammnál – kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak naponta az emberek. Főként a fiatalok esznek nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt, ezért az „Európai Friss Csapat – az ízek ereje” elnevezésű projekt ezért főként rájuk, a 6-18 év között korcsoportra fókuszál, de szeretnének a fiatalokon keresztül a felnőttekre, a szülőkre – a 30-50 éves korosztályra – is hatni, hogy egészségesebben táplálkozzon a család.    

Ezért is szervezték az Európai Friss Csapat első, főzéssel egybekötött különleges sajtó workshopját, az egyik legnagyobb hazai spárgatermelő gazdaságba Kecskemétre, ahol a spárgaültetvénytől egészen a konyhai elkészítésig – azaz a termőföldtől az asztalig – követték az eseményen résztvevők (köztük a program ismert kabalafigurái: Frutti és Veggi is) a spárga útját. 

A NAK alelnöke kiemelte: a zöldség és gyümölcsfogyasztást ösztönző uniós program – amelynek első része az „Európai Friss Kalandok” volt – most folytatódik a második szakasszal: az „Európai Friss Csapat” elnevezésű programmal, amit a korábbi projekttől eltérően, már három ország szervezeteinek együttműködésében valósítanak meg, Franciaország és Belgium mellett Magyarországon is. A program részeként, a sajtótájékoztatón Frutti és Veggi, a program kabalafigurái a tavaszi,  kora nyári szezon egyre inkább kedvelt zöldsége, a spárga nyomába erednek.

A sajtótájékoztatón közreadott háttérinformáció szerint az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az” Európai Friss Kalandok” elnevezésű program 2018-2020 között „futott” hazánkban. Célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt elsősorban a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében. A program első három évének eredményeként a 8-14 évesek körében, akik kifejezetten kevés zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak, 30 százalék feletti a program kabalafiguráinak, Fruttinak és Vegginek az ismertsége. A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta, 35 ezer kilométert utazott, és 45 roadshow- valamint 100 nagyáruházi helyszínen 7750 kilogramm zöldséggel és gyümölccsel kóstoltatta meg az érdeklődőket.

A szakember jó hírként jelezte azt is, hogy a program második szakaszának lebonyolítását, a korábbihoz hasonlóan, szintén támogatja az EU, 80 százalékos arányban. Ez a NAK esetében 1,2 millió eurós – azaz mintegy csaknem 420-430 millió forintos – támogatást jelent 2021-2023. között. A célkitűzés az, hogy a gyermekes családok körében minimum 1-3 százalékkal növekedjen a zöldség és gyümölcsfogyasztás.

Európában 2017-2018-ban mintegy 4 százalékos volt a fogyasztásnövekedés ezen a területen. Ez továbbra sem elégséges, mivel a WHO által meghatározott, kívánt minimális fogyasztásnál kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek az emberek, így a gyerekek is az unió országaiban. Hazánkban az átlag zöldség és gyümölcsfogyasztás naponta mintegy 304 gramm, ami biztató ugyan, mivel a program indulásakor ez a mennyiség 260 gramm volt. Ez több, mint 10 százalékos növekedést tesz ki, ami örvendetes, de még mindig elmarad a kívánatos napi minimum 400 grammos zöldség és gyümölcsfogyasztástól, ami a WHO ajánlásában szerepel.

A zöldség és gyümölcsfogyasztás ösztönzése nemcsak hazánkban célkitűzés, hanem más országokban is támogatni kívánják az egészségtudatos táplálkozást. A mostani programra – amelyben Magyarországon és Franciaországon kívül részt vesz egy belga szervezet is – azért van szükség, mert a statisztikai adatokból az tűnik ki, hogy az elmúlt évszázadban generációról-generációra csökkent az egy főre jutó zöldség és gyümölcsfogyasztás Európában. Főleg a fiatalok esznek egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt. Ezt a tendenciát meg lehet állítani. Ebben a korban ugyanis még jó eséllyel változtathatók meg a táplálkozási szokások a hozzáértők szerint. Emellett a szervezők szeretnék eloszlatni a zöldségekről és gyümölcsökről fennálló előítéleteket is, főként a konyhai előkészítés bonyolultságával és időigényességével kapcsolatban.

A NAK alelnöke szerint a most kezdődő program támogatja a fogyasztás növelését a családok, vagyis a gyerekek és a szüleik körében. Hozzátette: erre lehetőséget ad, hogy az „Európai Friss Csapat” elnevezésű projekt emocionálisan és racionálisan is hatni szeretne a szóban forgó célcsoportra. Ezért egyebek mellett ennek a célnak az elérése érdekében a közösségi médiát is az eddigieknél fokozottabban kívánják igénybe venni, például a Tik-Tokot, vagy a Pinterestet is, de jelen lesz a Facebookon és az Instagramon is. Ezért vesznek részt a programban neves véleményvezérek, influenszerek is. Emellett láthatóak lesznek a témában készített minisorozatok a Minimaxon és a Disney tévécsatornán. Frutti és Veggi országos roadshow-jára szintén sor kerül. Sőt, lesz lehetőség az ország nagy élelmiszer-kiskereskedelmi áruházláncainak üzleteiben zöldséget, gyümölcsöt kóstolni.

A programot támogatja az is, hogy az ENSZ Közgyűlése 2021-et a Gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évének nyilvánította, ami felhívja figyelmet világszerte az egészséges táplálkozás fontosságára. Az „Európai friss csapat – az ízek ereje” elnevezésű program célja az is, hogy minél több felnőtt, szülő, nagyszülő ismerjen meg egyre több változatos zöldséges és gyümölcsös étel-elkészítési módot és építse be azokat a család étkezési szokásaiba. Például ilyen étel lehet a spárga is – mondta Éder Tamás.       

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a sajtóeseményen hangsúlyozta, a program célja változatlan: népszerűsíteni a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, és így erősíteni a minőségi hazai agrártermékek piacát is. Az agrárkamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszerstratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

Magyarország Európában igazi spárgatermesztő nagyhatalomnak számít a fehér és a zöld spárga tekintetében. Gulyás János, a Bács-Zöldért egyik tulajdonosa a spárgaültetvényen szervezett túra keretében a spárga termesztésének fortélyait mutatta be a workshop résztvevőinek.

Elmondta: a spárgatermesztés nemcsak vizet, tápanyagot, de a türelem mellett kitartást is igényel. A spárga magoncok a laza, homokos, vagy a kötöttebb talajt szeretik (típustól függően), és szakszerű gondozást követően akár már a második évben is termőre fordulhatnak. Kitért arra is, mennyire fontos a spárga szakszerű szedése, ami a mai napig kézzel történik: a „sípokat” körülbelül 22-24 centiméteres nagyságukban, a talajszint alatt két centiméter mélyen kell kivágni. A friss spárgát azonnal csomagolják és nagyon rövid időn belül az üzletekbe szállítják.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a spárgafogyasztás Magyarországon még nagyobb arányban elterjedjen – hazánkban ugyanis ez csak mintegy félévtizede számottevőbb –, magas tápanyagértéke és az egészségre gyakorolt pozitív élettani hatásai miatt. A spárga a fiatal generációk jövőbeni egészséges élelmiszer fogyasztásának egyik fontos alapanyaga lehet – közölte Gulyás János. Hozzátette: a spárgatermesztés iránti érdeklődést mutatja, hogy várhatóan már a közeljövőben kialakul egy szorosabb együttműködés a szóban forgó területen a Bács-Zöldért Zrt. és a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara között. Közösen kívánnak ugyanis telepíteni mintegy 20 hektár spárgát, ami a tervek szerint szolgálja majd a kutatást és az oktatást is. A létesítendő ültetvény az egyetem területén lesz.

Az Európai Friss Csapat idei gasztro-házigazdája, Havas Dóra (Lila Füge) és a program dietetikusa, Fülöp Lili két gyors, könnyen elkészíthető és egészséges spárgás fogást készített a workshop résztvevőinek. Az egyik egy igazi friss szezonális zöldségétel: spárga-zöldborsó saláta hatperces tojással, míg a másik fogás egy különlegesség, serpenyős spárga sonkával és kecskesajttal, pirítóson tálalva. A receptek nagy előnye, hogy otthon a gyerekeket is bátran bevonhatjuk a sütés-főzés folyamatába, de egy kiskamasz akár egymaga is elkészítheti ezeket az egészséges finomságokat.

Nagyon fontos, hogy a gyermekeket megismertessük a zöldségekkel és gyümölcsökkel, hiszen így nemcsak megkóstolják őket, hanem az elkészítésükkel is bátrabban próbálkoznak majd. Édesanyaként pontosan tudom, nem mindig könnyű feladat zöldséget és gyümölcsöt csempészni a gyerekek étkezéseibe, de érdemes minél több fajtával és minél több módon elkészítve próbálkozni. A tálalással szintén érdemes játszani, hiszen a kisebbek számára a színes, „mosolygós” étel mindig csábítóbb. A szülők számára ez lehet, hogy kevésbé jó hír, de a legtöbbet a jó példamutatással hathatunk a gyerekekre – fogalmazott Havas Dóra.

A spárgával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó spárgás fogás már a vásárlásnál kezdődik. Érdemes roppanós, halványsárgás vagy zöldes színű spárgát választanunk, amelynek szára sima, és enyhe nyomásra sárgás, üde illatú levet ereszt, mert így biztosak lehetünk a frissességében. A zöld spárgával egyébként könnyebb a dolgunk – emlékeztetett a gasztro-szakember –, mert azt nem kell pucolni, míg a fehéret minden esetben.

Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili szerint az ételek közös elkészítése és a családi példamutatás alapvető a gyermekek táplálkozási szokásainak alakulásában, hiszen, ha a gyerekek részesei a zöldséges, gyümölcsös fogások elkészítésének, és közös családi program azok elfogyasztása is, sokkal inkább válik ez természetessé számukra.

A spárgával mindenképpen érdemes próbálkozni a gyerekeknél, hiszen tele van rostokkal, vitaminokkal, folsavtartalma rendkívül magas, kalória pedig alig van benne. Nem véletlen, hogy régen a spárgát gyógynövényként tartották számon – emelte ki a spárga szuper tulajdonságait a szakértő. Mindehhez még azt is hozzáfűzte, ha a gyermek nagyon tiltakozna, meg lehet próbálni elrejteni a spárgát az ételben, akár krémlevesbe, akár sajtba vagy leveles tésztába csomagolva, de ha együtt eszi az egész család, jó eséllyel ő is kedvet kap hozzá.

Az eseményt Mártonffy Béla, a NAK Kertészeti Osztályának elnöke moderálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!