MENÜ

Sok a szabálytalanság a rekreációs halászjeggyel rendelkezők körében

Agro Napló 2020.07.22.

Sok a szabálytalanság a rekreációs halászjeggyel rendelkezők körében, két héten beül ugyanis öt eljárást is indítottak rekreációs célból halászókkal szemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) halőrei – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a honlapján.

 

A tájékoztatás alapján az ellenőrzések alkalmával 48, összesen 134 kilogramm össztömegű jogosulatlanul kifogott halat foglaltak le és engedtek vissza eredeti élőhelyükre a szakemberek. A két hét alatt kiszabott halvédelmi bírságok összege meghaladja az egymillió forintot.

Sajnálatos módon számos szabálytalanságot tapasztaltak az utóbbi hónapokban a rekreációs halászjeggyel rendelkezők ellenőrzései során a Nébih  Állami Halőri Szolgálatának ( ÁHSz) ellenőrei. 

A helyszínek változó voltak: a Tisza, a Bodrog, a Szamos, de szinte bármelyik vízterületet ki lehetne emelni. Az elkövetés módja pedig szinte mindig ugyanaz: jelöletlen halászeszköz használata, fogási napló vezetésének elmulasztása, a kifogott őshonos, fogható, de fajlagos tilalmi idővel, méret- és darabszám korlátozással védett hal beírásának mellőzése, élve történő elszállítás kísérlete.

Emellett rendszeresen előkerülnek az ellenőrzések során hordók, zsákok, ládák, amelyekben „fogási naplón kívüli” élő hal van. Fenti módszerek, eszközök mindegyike szabálytalan, így alkalmazásuk esetén jelentős halvédelmi bírságra számíthat az a halász, akit tetten érnek. 

Az elmúlt hetekben a Nébih halőrei öt esetben indítottak eljárást rekreációs célból halászókkal szemben. A Bodrogon ponty, a Tiszán harcsák jogszerűtlen kifogása miatt kellett intézkedniük. A jogsértést elkövető halászokkal szemben több mint egymillió forint bírságot szabtak ki. Továbbá az engedélyüket is bevonták, amit a hatóság által meghatározott ideig nem is kaphatnak vissza az érintettek. 

Emlékeztetnek: Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie és természetes megújulását elősegítenie kell. Megóvásához  elengedhetetlen a jogszabályi előírások betartása.

A Nébih Állami Halőri Szolgálata továbbra is várja a jogsértésekkel kapcsolatos bejelentéseket az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre – tartalmazza az összefoglaló.

Érdemes tudni: bizonyos vízterületeken engedélyezik, hogy megadott  kisszerszámos halászeszközökkel (például: emelő háló, varsa), a megfelelő feljogosító okmányok birtokában (állami halászjegy, területi engedély) hobbi, azaz rekreációs halászat végzését – közölte lapunk kérdésére az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Fontos – jegyezték meg a Nébih-nél -, hogy a rekreációs halászat során kifogható és megtartható halmennyiségre ugyan azok az előírások vonatkoznak, mint ami a horgászat esetében. Az így fogott halak kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek, csak saját felhasználásra.