2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sikeres volt a madárinfluenza járvány elleni védekezés

Agro Napló
Július elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását, az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telephelyeken újratelepítés is.

A hatósági tájékoztatás emlékeztet: március végén előbb Bács-Kiskun, majd Csongrád-Csanád, áprilisban pedig Békés megyében is igazolták a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Új eset június 5. óta nem fordult elő Magyarországon.

A járványügyi eredményeknek köszönhetően a Nébih július 10-től elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Ezzel párhuzamosan megkezdődhet a korlátozás alatt álló területeken található állattartó telepek újratelepítése is, szigorú hatósági kontroll mellett. Az újratelepítés hatékony és gyors lefolytatáshoz a Nébih egységes eljárásrendet dolgozott ki, amely önellenőrzési és hatósági check-listákat is tartalmaz.

Fontos – hívja fel az érintettek figyelmét a Nébih –, hogy a vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Éppen ezért a járványvédelmi minimum feltételeket továbbra is teljesíteniük kell a gazdáknak.

Az érvényes előírások és egyéb hasznos információk elérhetőek a Nébih tematikus oldalán – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!