Sertéságazat: már mérhetők a pestis miatti gazdasági károk

Agro Napló
Bár még csak vaddisznókban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát, már mérhetők a sertéságazatot ért gazdasági károk – írja a Világgazdaság szerdai számában. Az exportőrök alternatív piacokat keresnek az éves húskivitel egyharmadának, a termelők pedig jó ideig veszteségeket hozó felvásárlási árakkal kénytelenek számolni.

A két-három héttel ezelőtti árakhoz képest körülbelül 10 százalékkal, kilogrammonként 310 forintra csökkent az élő sertés felvásárlási ára – mondta el a Világgazdaságnak Zsótér László, a sertéstartással foglalkozó Kunágotai Bercsényi Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Ha viszont a három hónappal ezelőtti árakhoz mérjük a mostani piaci szintet, akkor több mint 20 százalékos a csökkenés, ami Zsótér László szerint szintén az ASP hatása, hiszen akkor már mindenki tisztában volt vele, hogy előbb-utóbb Magyarországon is megjelenik a kór. A jelenlegi ár viszont még nem a mélypont – vélekedik a szakember.

Értesülései szerint nagy ágazati szereplők már lobbiztak az agrárkormányzatnál a sertéságazat rendkívüli támogatása ügyében. Zsótér László úgy véli, most különösen fájó, hogy a 3 millió alatti sertésszámmal az ágazat vesztett a jelentőségéből, hiszen ha tízmillió disznó lenne az országban, minden bizonnyal gyorsan jönne a segítség.

Márpedig most azonnali intézkedésekre lenne szükség, mert sok sertéstartó tönkremehet abban, ha bezárul az exportpiacok nagy része, mert így bennragad a hús, és lenyomja a belföldi árakat. Az utóbbi időben tapasztalható, hogy a sertéstartók próbálnak szabadulni állataiktól, és sokan közülük nem tervezik, hogy újratelepítik óljaikat. Zsótér László szerint a termelők arra számítanak, hogy a jelentős távol-keleti piacok újranyitása három évbe is beletelhet.

Mintegy 40 ezer tonna hús piaca vált bizonytalanná – ennyit szállítottak évente a magyar feldolgozók azokba az országokba, amelyek bejelentették, hogy kitiltják a magyar élő sertést és sertéshúst. Ez a teljes magyar termelés 11 százaléka, az évi 110 milliárd forintos exportnak pedig a harmada – közölte az adatokat a Világgazdasággal Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A felvásárlási árak csökkenéséről elmondta: tapasztalatai szerint a hosszú távú szerződésekkel rendelkező, illetve integrációhoz csatlakozó termelőket ez egyelőre kevésbé érinti. Néhány hetes késéssel persze hozzájuk is elérnek a piaci hatások, de szerinte ezek a sertéstartók kisebb mértékű árcsökkenést fognak elszenvedni, mint azok, akik nem kötelezték el magukat.

Az afrikai sertéspestisre hivatkozva Oroszország is ideiglenes embargót vezetett be a magyar élő sertésre és hústermékekre. Ennek azonban nincs gyakorlati jelentősége, mivel oda a KSH adatai szerint tavaly nem ment sertés, illetve hús sem. Ezt erősítette meg a Világgazdaságnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, aki szerint az ASP gazdasági károkat okoz, de ezek enyhíthetők.

A korlátozást bejelentő országok és a korlátozás területe

  • Magyarország teljes területe: Ausztrália, Fehéroroszország, Dél-Afrika, Dél-Korea, Japán, Szerbia, Szingapúr, Tajvan, Ukrajna, Oroszország
  • Heves megye: Macedónia

Az afrikai sertéspestis – ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján.

Szigorú intézkedések

Az uniós állategészségügyi protokollnak megfelelően korlátozás nélkül szállítható az afrikai sertéspestissel nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termék az EU területére – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A magyar hatóság szakemberei április 21-én mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) betegséget a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben.

A fertőzötté nyilvánított területen lévő sertéstartó telepekről sertést csak a járási hivatal előzetes engedélye alapján, csak az előírt klinikai és vérvizsgálatok kedvező eredménye után szállíthatnak más helyszínre az országon belül, vágásra vagy továbbtartásra – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A házi vágásokat 48 órával korábban be kell jelenteni a járási hivatalnak és a járási főállatorvos dönt a húsvizsgálatról és a szükséges mintavételekről – tették hozzá.

A Nébih a honlapján korábban közölte, hogy a hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött területet, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki.

Az agrárkamara ágazati összefogást szorgalmaz

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ágazati összefogást szorgalmaz annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) ne jelenjen meg a házi sertés állományokban, illetve minél kisebb kár érje az ágazatot a vírus esetleges terjedése esetén – közölte kedden a NAK.

Az agrárkamara kiemelte: a legfontosabb feladat az, hogy Magyarországon az ASP ne terjedjen át a házi sertésekre, hiszen a betegség eddig csak a vaddisznó állományt érintette. Ennek érdekében a sertéstartóknak maradéktalanul be kell tartaniuk az állategészségügyi és járványvédelmi előírásokat.

A NAK kitért arra is, hogy tájékoztatta a kiskereskedelmi láncokat az ASP megjelenése miatt kialakult helyzetről.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az ASP magyarországi megjelenése óta az országgal szemben több mint tíz állam vezetett be sertéshúsimport-tilalmat. Az érintett országokba az elmúlt években megközelítőleg 40 ezer tonna, jellemzően magasabb árfekvésű terméket szállítottak, ez a teljes magyar sertéshúskivitel 30 százalékát tette ki.

A szakemberek szerint a jelenleginél jóval súlyosabb piaci zavart okozna a kórokozó megjelenése valamely jelentős, sertéshúst termelő és exportáló európai országban.

A bevezetendő importkorlátozások következtében vélhetően beszakadnának az európai felvásárlási árak, és olcsó sertéshús árasztaná el a közép-kelet-európai piacokat – olvasható a NAK közleményében.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tartósan drágul a sertéshús

Tartósan drágul a sertéshús

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet min...

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Tovább tarol a sertéspestis Kínában, és ezzel egyidőben elindult a sertéshús árának gyors emelkedése is. A kocatelepeken pedig már várólistát készíten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!