Segítséget kérnek a V4-ek agrárkamarái a tejtermelőknek és a sertéstartóknak

Agro Napló
A Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország agrárkamaráinak képviselői április 8-án zárult hatvanadik ülésükön megállapodtak arról, hogy az Európai Bizottság segítségét kérik a tejtermelők és a sertéstenyésztők támogatására. Az agrárkamarák elnökei rendkívüli támogatás keretében forrásokat kérnek a válság által érintett termelőknek, és a biztonsági háló kiterjesztését szorgalmazzák.

A magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara, a Lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa és a Cseh Köztársaság Agrárkamarájának képviselői találkoztak április 7-8-án a Visegrádi országok (V4) agrárkamaráinak hatvanadik ülésén, a lengyelországi Czajowicében.

A Visegrádi Együttműködés agrárkamaráinak képviselői megvitatták a mezőgazdasági piacok jelenlegi helyzetét és az orosz embargó hatását. A kamarák szerint sok gazdálkodó és szövetkezet helyzetét tovább bonyolítja a főbb mezőgazdasági termékek – többek között a búza, árpa, repce és cukorrépa – árának idén bekövetkezett csökkenése.

A találkozó résztvevői aggodalmukat fejezték ki a tej- és tejtermék piacán tapasztalható fejlemények miatt. Az intervenciós felvásárlás és a magántárolási támogatások ellenére az árhelyzet romlik, és a hosszú távú előrejelzések szerint nem várható a piaci helyzet javulása az elkövetkező hónapokban. A sertéshúspiac elhúzódó válsága is aggodalomra ad okot. A sertéshúspiac eddig végrehajtott támogatási intézkedései nem járultak hozzá a piaci helyzet javulásához. Az agrárkamarák elnökei egyetértettek abban, hogy a tej- és sertéshúspiacon tapasztalható drámai helyzet miatt az idei év még nehezebb lesz a gazdálkodók számára az Európai Unióban.

Ennek megfelelően a V4-ek agrárkamaráinak képviselői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen tegyen meg minden lehetséges intézkedést a sertéstenyésztők és a tejtermelők megsegítésére. Ennek egyik fontos lépése lenne az orosz embargó feloldása, ezért a találkozó résztvevői közös levélben fordulnak Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztoshoz valamint Federica Mogherinihez, az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez. Az orosz embargó bevezetése és a tejkvóta megszűnése által leginkább sújtott országokat több mint ötmilliárd euró veszteség érte az elmúlt két évben az EU-ban, és eddig ennek kompenzálására mindössze 500 millió eurót kaptak. Az agrárkamarák elnökei szorgalmazzák, hogy az Európai Unió rendkívüli támogatás keretében nyújtson forrásokat a válság által érintett termelőknek, és terjessze ki a biztonsági hálót. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy további pénzügyi támogatáscsomagot kell kidolgozni és kifizetni a KAP válságtartalékon kívüli egyéb forrásokból elsősorban a tejtermelők és a sertéstenyésztők részére.

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!