MENÜ

Segítik a hüvelyes növények termesztését

2016.09.30.

Hüvelyes növényeket 2015-ben 116,7 ezer hektáron, a teljes szántóterület 2,7 százalékán termesztettek. Az agrártárca támogatási konstrukciókkal ösztönzi termesztésüket.

Magyarországon a hüvelyes növények vetésterülete az elmúlt években jelentősen nőtt, de továbbra is csak kis részét adja a gabona és olajos növények által uralt hazai szántóföldi növénytermesztésnek – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön, a tárca által szervezett, A Hüvelyes Növények Nemzetközi Éve alkalmából megtartott „Tápláló magok a fenntartható jövőért” című szakmai konferencián.

2016-ot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 68. Közgyűlése választotta a Hüvelyesek Nemzetközi Évének. A budapesti rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a növényekre, táplálkozásbiológiai előnyeik és talajjavító képességük szempontjából egyaránt.

A miniszter hozzátette, a hüvelyes növényeket 2015-ben 116,7 ezer hektáron, a teljes szántóterület 2,7 százalékán termesztettek. Megemlítette, hogy a szárazborsó és a zöldborsó mellett – fehérjetartalma miatt – jelentős a szója termesztése is, bár utóbbi növény a hivatalos besorolás szerint nem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak kategóriájába tartozik. Nagyrészt a termesztéshez kötött támogatások bevezetésének köszönhetően a szója területe kétharmaddal, a szárazborsóé pedig egyötöddel növekedett 2014 és 2015 között. Kiemelte, hogy a versenyképes és fenntartható élelmiszertermelés jövője a GMO-mentes termelésben van. Ennek jegyében indított fehérjeprogramot Magyarország, melyben a hüvelyes növények fontos szerepet töltenek be. A termelés ösztönzésére pedig támogatási konstrukciót dolgoztak ki.

Fazekas Sándor azt mondta, a SAPS és a zöldítési támogatás együttes, hektáronként mintegy 73 ezer forintot kitevő összege mellett a hüvelyeseknél további két jogcímen hektáronként mintegy 58 ezer forint termeléshez kötött támogatás kifizetésére nyílt mód a 2015. évi kérelmek után.

Vladimir Rahmanyin, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője arról beszélt, hogy a hüvelyesek nagyon fontos növénycsoportot képeznek az emberi táplálkozásban, az állatok takarmányozásában és a talaj termőképességének fenntartásában, javításában is. Az ENSZ a mostani tematikus évvel erre szeretné e növények jelentőségére a világ figyelmét felhívni.

Forrás: MTI