Rövidesen indítja a NAV a kamarai tagdíjak behajtását

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a közeljövőben kezdi átadni az adóhatóságnak azokat a tagdíjtartozásokat, amelyeket nagy adósai nem fizettek meg – tudta meg az agrárszektor.hu. Összesen 4 milliárd forint elmaradt tagdíjat tart nyilván a NAK több mint 10 ezer nagy adósnál, de csak azokat a tartozásokat továbbítja behajtásra a NAV-nak, amelyeknél nem tudott megállapodni az érintett tagokkal.

Azoktól kívánja behajtani a NAK a be nem fizetett tagdíjakat, akik az elmúlt években 50 ezer forint feletti tartozást halmoztak fel. A köztestület több mint 10 ezer nagy adóst és összesen 4 milliárd forintnyi elmaradt tagdíjat tart nyilván.

A NAK ugyanakkor minden érintett tagjának lehetőséget ad a tartozás megvitatására, kifogásolására, illetve részletfizetés kezdeményezésére – közölte az agrárszektor.hu-val a köztestület. A nagy adósok körülbelül felének tavaly december elején postázták ki az egyenlegértesítőket, a tartozás befizetésének határidejét pedig december 31-ében jelölték meg.

Most a beérkezett írásos megkeresések és részletfizetési kérelmek feldolgozása zajlik, a nem fizető nagy adósok tartozását pedig ezt követően – várhatóan január végétől - adják át behajtásra a NAV-nak. Azok a nagy tartozók, akik nem kerültek be a tavalyi első körbe, a NAK tájékoztatása szerint a következő hetekben kapják kézhez egyenlegértesítőiket.

Már megtörtént a megbízás

A tartozást nyilvántartó szerv 2017. január 1-től kizárólag elektronikus úton keresheti meg az állami adó- és vámhatóságot a tartozások behajtása érdekében. Az elektronikus megkereséshez előzetes regisztráció szükséges, amelyet a Nemzeti Agrárkamara már megtett.

Az elektronikus megkeresés feltétele az adóhatósági eljárás megindításának. A NAV az elektronikus megkeresés alapján lefolytatja a behajtási eljárást, amelyben megteszi a szükséges végrehajtási cselekményeket. Így hatósági átutalási megbízást adhat ki az adós fizetési számlája terhére, letilthatja az adós fizetését, egyéb rendszeres jövedelmét, illetve 200 ezer forintot meghaladó tartozásnál lefoglalhatja az adós követeléseit, ingó illetve ingatlan vagyontárgyait és utóbbiak értékesítése iránt is intézkedhet.

Elhúzódhatnak az eljárások

A behajtást kérő megkeresései alapján a NAV mindegy egyes adósnál egyedi eljárást folytat le. Ezért a hivatal szerint most nem lehet megbecsülni, hogy az egyes eljárások, illetve ezek összessége mikorra vezethet eredményre. Ez függ az érintett adós fizetési készségétől és fizetési képességétől is. Így például attól, rendelkezik-e bankszámlával, munkahellyel, és ezek a hatóság előtt ismertek-e, illetve van-e ingó vagy ingatlan vagyona. E feltételek minden ügyfélnél eltérők lehetnek.

A behajtási eljárásokban a követelés jogosultja nem a NAV, hanem a megkereső szervezet, vagyis az elmaradt tagdíjak esetében a NAK. A végrehajtási cselekményekkel befolyó pénzösszegeket a NAV haladéktalanul átutalja a megkereső által megadott fizetési számlára.

A NAV csak behajt, nem bírságol

A NAV a fizetési kötelezettség elmulasztása kapcsán külön szankciókat és bírságot nem állapíthat meg, hanem erre a hivatal tájékoztatása szerint kizárólag a tartozást nyilvántartó megkereső lehet jogosult. A behajtáskor felmerülő költségek (költségátalány, költségminimum, készkiadás) ugyanakkor az adósokat terhelik, és a NAV a behajtási eljáráskor a végrehajtási költségeket is érvényesíti velük szemben. Eredménytelen végrehajtásnál viszont a költségeket a megkereső viseli.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!