Remek évet zár a magyar agrárexport

Agro Napló
Lényegesen több mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket exportált hazánk az év első nyolc hónapjában, mint a múlt év azonos időszakában – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb jelentéséből.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 5180 millió eurót, behozatalának értéke 3310 millió eurót tett ki az idén január és augusztus között – olvasható Magyar Időkben a jelentés összefoglalója. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a nemzetgazdasági exportértékből 2016 első nyolc hónapjában 8,5 százalék, az importértékből 6,1 százalék. Az agrárexport aránya 0,2 százalékponttal alacsonyabb, az import aránya pedig 0,2 százalékponttal magasabb, mint 2015 első nyolc hónapjában volt.

A múlt évhez képest jelentősen, duplájára nőtt a mezőgazdasági termékek kivitele a keleti, unión kívüli országok közül Törökországba, valamint Kínába, de jelentős érdeklődés mutatkozik a hazai termékekre Japánból és Ukrajnából is. A termékcsoportokat figyelembe véve jelentős keresletemelkedés mutatkozott 2015-höz képest a baromfitermékekre, valamint a vetőmagokra és az élő növényekre. A tejtermékek kivitele visszaesett, azonban a várakozásokhoz képest csekélyebb mértékben.

A tejtermékeknél jelentős hatással volt a külkereskedelmünkre az év első hónapjait erőteljesebben sújtó tejpiaci válság. A korábbi várakozásokkal ellentétben nem nőtt a tejtermékek behozatala, pedig a piaci szereplők közül sokan attól tartottak, a nagy nyugat-európai tejtermelők a szűkülő értékesítési lehetőségek miatt Közép-Európát célozzák meg. Figyelemre méltó, hogy sertéshúsból ugyan kevesebbet exportáltunk, de értékben nem volt visszaesés.

A fagyasztott zöldségekre, gabonafélékre mutatkozott a tavalyinál nagyobb kereslet, a dinnye exportja azonban jóval alacsonyabb volt, mint tavaly. A feldolgozott termékek exportja azonban évről évre magasabb, ami egy egészségesebb szerkezetű agrárkivitelt jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!