MENÜ

Rekordfejlesztéseket valósítottak meg a nemzeti parkok az elmúlt évtizedben

Agro Napló 2021.11.26.

Átadták a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság székházát Pécsen, a Pintér-kertben. Ez a felújítás egy soha nem látott mértékű fejlesztési program részeként valósult meg, a hazai nemzeti park igazgatóságok az elmúlt évtizedben ugyanis, a fejlesztési projekteknek köszönhetően összesen mintegy 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát Magyarországon – többek között erről is beszélt az Agrárminisztérium (AM)  környezetügyért felelős államtitkára Pécsett, a Pintér-kertben.

Fotó: Komlós Attila/ Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

Rácz András hangsúlyozta: csak ebben az évben 30 beruházást fejeztek be az igazgatóságok együttesen 8,7 milliárd forint nagyságrendben. Ennek része a pécsi Pintér-kertben most átadott fejlesztés is, amelynek keretében felújították a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság székházát, az épületben kialakítottak egy Natura 2000 bemutató szobát, emellett új kilátó is épült a kertben.

Az államtitkár bejelentette, hogy egy határon átnyúló projektnek köszönhetően a jövőben újabb fejlesztésekkel bővül majd a Pintér-kert, a mintegy 175 millió forintos beruházás része lesz egy üvegház kialakítása, de megújul a vendégház és az oktatóközpont, valamint korszerűbb lesz a világítás is.

Az elmúlt évtized eredményei közül Rácz András kiemelte: 30 százalékkal sikerült növelni a hazai nemzeti parkok látogatottságát, ez ma már országosan meghaladja az 1,6 millió látogatót évente. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ennél is nagyobb, 50 százalékos növekedést ért el, ami azt jelenti, hogy éves szinten 150 ezer látogató vált hozzájuk jegyet.

 

am_székház-átadás_a_pintér-kertben_kép_12-k

Fotó: Komlós Attila/ Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

Az államtitkár rámutatott arra is, hogy az elmúlt évek kimagasló fejlesztéseinek köszönhetően mára már a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei a nemzeti park igazgatóságok, hiszen ők üzemeltetik a Magyarországon található ökoturisztikai létesítmények felét.

Hozzátette: A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ebben is kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen 42 létesítmény - köztük látogatóközpontok, tanösvények, barlangok, bemutató-és szálláshelyek, valamint egy arborétum – szerepel a kínálatukban.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) igazgatója emlékeztetett arra: a fejlesztéseknek helyet adó mintegy kéthektáros Pintér-kert Arborétum 2009 óta a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része, a kertben álló villaépület ad otthont az igazgatóság központjának.

Megjegyezte: a 123 millió forintból megvalósuló beruházásnak köszönhetően megújultak az épület belső terei, teljesen új tetőszerkezetet kapott a ház, valamint egy stílusában illeszkedő bővítmény épült hozzá. A felújítás során végig ügyeltek arra, hogy a régi enteriőrt megőrizzék az utókor számára.

Az igazgató kiemelte, hogy a fejlesztés egyszerre szolgálja az állami természetvédelem feladatainak hatékony ellátását, hozzájárul Pécs egyik népszerű rekreációs centrumának fejlesztéséhez, valamint segíti az épített környezet egyik fontos elemének megőrzését – tette közzé az összefoglalóban a kormányzati hírportál.