Rekord összegű kárenyhítő juttatás a termelőknek

Agro Napló
Rekord összegű, mintegy 14 milliárd forint kárenyhítő juttatást fog kifizetni a Magyar Államkincstár (MÁK) március 31-ig annak a 6855 károsult termelőnek, akik a tavalyi kárenyhítési évben jelentős mezőgazdasági károkat szenvedtek – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

A gazdálkodóknak a 2019-es kárenyhítési évben is számos elemi káreseménnyel kellett szembe nézniük, amelynek következményeként több mint 16 ezer termelői kárbejelentés érkezett mintegy 300 ezer hektárra.

A legnagyobb területre Szabolcs-Szatmár-Bereg (86 965 hektár), Jász-Nagykun-Szolnok (32 314 hektár) és Csongrád (31 185 hektár) megyében történt kárbejelentés. Országosan a legnagyobb területet – 160 465 hektárt – az aszálykár érintett. Ennek megfelelően a kárenyhítő juttatás teljes kifizetési összegének 49 százalékát (6,87 milliárd forintot) aszálykárra, míg a tavaszi fagykárra a teljes összeg 21,5 százalékát (mintegy 3 milliárd forintot) fizettek ki.

Az AM által létrehozott agrár-kárenyhítési rendszer mellett a termelői öngondoskodás is rendkívül fontos, ugyanis a termelők aktív közreműködésével, például mezőgazdasági biztosítás megkötésével tovább csökkenthetők a kedvezőtlen időjárási kockázatok hatásai. Örvendetes – tájékoztat a szakminisztérium –, hogy egyre több termelő választja a kockázatkezelés eme formáját.

Így a tavalyi kárenyhítési évre vonatkozóan a kifizetésben részesülő károsultak közül már 1854 termelő kötött megfelelő biztosítást, akik így a kárenyhítő juttatás teljes összegére szereztek jogosultságot. Az öngondoskodás további növelésére is van még lehetőség, hiszen a kifizetésben érintett 5001 termelő még mindig nem rendelkezik a szükséges biztosítással – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!