Régi idők iskolája – 3. rész: Ásotthalom

Agro Napló
Az ásotthalmi (alapításakor szeged-királyhalmi) iskola a történelmi Magyarország első erdőőri szakiskolája, amely alapításától napjainkig az erdészeti szakképzés szolgálatában áll.

Az iskola 1883. október 10-én délelőtt ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit. A megnyitó ünnepségen Bedő Albert főerdőmester, iskolánk alapító névadója mondott ünnepi beszédet. Beszédéből egy rövid gondolatot idéznék: „Szerény, de azért örökre emlékezetessé váló ünnepélye ez a nehéz küzdelmek közt fejlődő magyar földmivelési élet körében most hajnalát élő erdőgazdaságunknak…”. A megnyitón ünnepélyes keretek között került sor Szeged város földterületeiből az iskola működéséhez szükséges 50 kat. hold illetményföldnek, továbbá 651 kat. hold erdőterületnek az átadására, a gyakorlati képzés elősegítésére „mindaddig, amíg ezen iskola fennáll, vagy ennek megszűntével az iskola épületek más, de kimondottan erdészeti érdekeket szolgáló módon használtatnak”. A földterület átadásokról jegyzőkönyvek is készültek.

Bedő Albert

Az iskola alapítása idején Szeged város legerdősültebb vidékére épült, ebben az időben a környéken csak elszórt tanyavilág létezett. A tanyavilágba, a szakiskola épületegyüttese mellé 1896-ban épült meg az orvosi szolgálati lakás. Lassan a tanyasi lakosság kezdett beköltözni a meglévő épületek közelébe. Hatalmas lökést adott a település születéséhez, hogy 1928-ban megépült a plébánia, majd 1930-ban a Jézus szíve katolikus templom is. Ásotthalom több más, környékbeli településhez hasonlóan 1950. január 1-étől lett önálló település. A fentiek alapján iskolánk, a történelmi Magyarország első erdőőri szakiskolája egyben településalkotó iskola is. Feltételezhetően ebben is párját ritkítja hazánkban.

Teodorvits Ferenc (1861-1929) iskolánk meghatározó igazgatója

Kezdetben két tanárral, az iskola vezetőjével, Révész Károly (1842-1884) magyar királyi főerdésszel és Orbán János erdőőrrel, valamint 11 tanulóval kezdődött el az oktatás. A kezdeti években számos nehézséggel küzdött az iskola. „Mint első az országban, ennek szervezete minden példánykép nélkül, önállólag és függetlenül volt fejleszthető, és így a kezdet nehézségeivel erősebben küzdött” – olvasható egy korabeli leírásban. Talán ennek is köszönhető, hogy az iskolát az első években megkülönböztetett figyelem kísérte. Az első évtizedekben Bedő Albert „Erdő-őr” című könyvéből oktatták a szakmát. Sajnos a kezdeti időben jelentősen hátráltatta az intézet szervezeti kialakulását, hogy az iskola vezetőjének a személye az első tíz hónapban háromszor, az első évtizedben még kétszer változott. Tovább nehezítette az iskola életét, hogy a településektől távol, ráadásul abban az időben nehezen megközelíthető helyre épült. Ennek ellenére Illés Nándor (1836-1907) 1884 júniusában 10 napos tanulmányútra, Erdélybe viszi növendékeit, ami az akkori közlekedési viszonyok között nem is lehetett egy egyszerű dolog.

Osztálykép 1919-ből

„A királyhalmi szakiskola feladata főleg az, hogy az Alföld erdőgazdasági viszonyainak megfelelő erdőőrök képeztessenek, …” olvasható az Erdészeti Lapok 1885. évi számában. Azokat a 17-35 év közötti jelentkezőket vették fel, akik az elemi iskolát elvégezték és folyékonyan tudtak írni, olvasni. Az edzett testalkat mellett fontos volt, hogy dolgosak legyenek, és jól viseljék az időjárás viszontagságait. A felvett tanulóknak az alábbi ruházatot kellett behozni: 6 ing, 6 gatya, 6 zsebkendő, 10 pár kapca, 1 pár csizma. A tanulók tanulmányi idejük alatt évszaknak megfelelő erdőőri egyenruhát kaptak. A tanulmányi idő két év volt. A tanulók a kevés szünet kivételével minden időt az iskolában töltöttek. Karácsonykor és húsvétkor egy-egy, nyáron két hét szünet volt. A kezdeti időben hét tárgyból kaptak osztályzatot. A szakmai tárgyak között szerepelt az általános erdészeti ismeretek és az erdei munkákban való gyakorlottság. A tanulók március végén féléves, majd szeptember végén éves vizsgát tettek. A két tanulmányi év után további egy év külső gyakorlatot kellett teljesíteniük, és csak ezt követően tehettek erdőőri vizsgát. Már a kezdetektől rendkívül szigorú, katonás rend és fegyelem jellemezte az iskolát. Ez talán az egykori erdésztársadalom zárt, egyenruhás, hierarchikus világából adódhatott.

Tanulók az iskola főépülete előtt az 1930-as években

Az ünnepélyes megnyitó után néhány nappal máris kiemelkedő személyiség, nevezetesen Magyarország királya, I. Ferenc Józsefet látogatott el az iskolába. A király 1883. október 14-én érkezett Szegedre. A királylátogatás harmadik napján, október 16-án következett be a nevezetes ásotthalmi királylátogatás. A király és kísérete először egy tanyasi elemi iskolát látogatott meg. Innen a király és kísérete az erdőőri szakiskolához hajtatott, az út két oldalán sorakozó nép állandó üdvrivalgásai közepette. A szakiskolánál erdőőri tisztviselők fogadták a királyt, aki az iskola minden helyiségét bejárta. Az új iskolaépület megnyerte a király tetszését. A szakiskola melletti tágas gyepen gyűlt össze a környék népe. „Az összegyűlt tanyai nép gyönyörű látványt nyújtott. Legkevesebb húszezer lélek volt itt együtt… A szakiskola mellett fekvő gyepes téren hófehér ingben és gatyában, derékhoz szoruló fekete mellényben juhászlegények sürgölődtek a szolgafákon lógó bográcsok körül, amelyekből pompás paprikáshús illata terjedt szét. 40 bográcsban főtt a birkapaprikás, … „ A király ezt követően fogatra ült és a nép üdvrivalgása közepette elhagyta az iskolát. A nép, ameddig csak bírta, futott a fogat után, kalapját, kendőjét lobogtatva, és hangosan éljenezte a távozó uralkodót. Az iskola legidősebb, ma már több mint 130 éves épületének falán 2008 óta hirdeti emléktábla a királylátogatás emlékét. Kollwentz Ödön erdőmérnök, egykori szakiskolai tanár szerint: „Az erdőőri szakiskola fontosságát bizonyította az a tény is, hogy I. Ferenc József király szegedi látogatása alkalmával az ásotthalmi erdőőri szakiskolát is meglátogatta. Ha abba a korba képzeljük magunkat, ez rendkívül nagy jelentőségű megtiszteltetése volt az iskolának.”

Eligazítás az iskola udvarán az 1930-as években

Már a kezdeti időszaktól jelentős szakmai kutatások kezdődtek a szakiskolában. Vizsgálták a hazai és az idegenhonos fafajok homoktalajokon mutatott növekedését, telepítési lehetőségeit. Jelentős kutatások kezdődtek a különböző facsemeték nevelésével, valamint kísérleteket indítottak a talajok tápanyagtartalmának pótlására is. A Szakiskola a kezdetektől részt vett a hazai és nemzetközi erdészeti kiállításokon, ahol igyekeztek bemutatni az iskolában folyó szakmai munkákat és a kutatások eredményeit. 1885 májusában a budapesti erdészeti kiállításon mutatkoztak be. 1890 májusában a bécsi mezőgazdasági és erdészeti kiállításon is részt vettek. 1892-ben pedig Bulgáriában, Philipopoli városban rendezett nemzetközi kiállításon a szakiskola erdészeti facsemetéket állított ki, tevékenységüket ezüstéremmel ismerték el.

Tanterem részlete 1930-as években

Az elmúlt közel másfél évszázad során az iskolában az erdészeti oktatás többféle formában valósult meg, a végzett tanulók száma meghaladta a négyezret. Kezdetben, 1883-1918 között erdőőri képzés, 1935-ig erdőőri és vadőri képzés, 1945-ig alerdész képzés, 1954-ig erdész képzés, 1969-ig erdész-vadász képzés, majd 2000-ig erdőművelő-fakitermelő szakmunkás képzés történt. Napjainkban a többféle szakmai képzés között megtalálható az erdészeti szakmunkások képzése.

A hálóterem részlete az 1930-as években

Iskolánk, hazánk legősibb, eredeti épületegyüttesében működő középfokú erdész iskolája. Oktatási filozófiánkat Széchenyi István gondolatával lehet a legrövidebben jellemezni: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!”

Indulás húsvéti szabadságra
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!