Provokált kukoricafertőzéseket mutatnak be szeptember 28-án

Agro Napló
Csütörtökön, szeptember 28-án látható lesz a provokált fertőzések eredménye a Magyar Kukorica Klub kiszombori kísérleti bemutatóján. A parcellák előtt kiterített fertőzött csövek magukról mesélnek, meggyőzően érzékeltetve a hibridek közötti ellenállósági eltéréseket.

A kutatók, Dr. Mesterházy Ákos és Dr. Tóth Beáta vezetésével sok hasznos, a közelgő fajtaválasztási döntéseket segítő, máshol meg nem szerezhető ismerethez jutnak a látogatók. Az eseményt lezáró munkaebéd ad helyt az értékelésnek és összefoglalónak.

Az esemény részleteiért kattintson!

Változott a Termésbecslés Kalkulátor!

  • Jóllehet a számítást méterre programoztuk, tapasztaltuk, hogy a versenyzők a sortávolságot többnyire automatikusan, centiméterben adták meg (egész szám+tizedesjegy). Így a termésbecslés gyakran vezetett hibás eredményhez.

A kellemetlenség kiküszöbölésére átalakítottuk a programot. Mostantól az első adatot (sortávolság) két helyértéket elfoglaló egész számmal, centiméterben kell megadni, tehát: 72, 75, 76, 76.2 - a milliméterek természetesen a tizedes pont után következnek.

Termésbecslés kalkulátor

Problémák a termésbecslés során, amire érdemes odafigyelni:

Még mindig érkeznek be hibás termésbecslések főként abból a tévhitből eredően, hogy egy minta jellemezheti a versenyparcella termését. Különösen kedvezőtlen időjárású években, mint az idei is, igen nagy lehet a szórás az egyes talajfoltok felett kialakult termésben. Ilyen körülmények között lehetetlen jó becslést adni egy akár átlagosnak is hitt minta alapján.A szabályzat egyébként is 3 mintaterületet ír elő, amely a kalkulátor használatával további felajánlott mintaadat-bevitelével valósítható meg. Ebben az esetben az adat úgy érkezik be, hogy a kalkulátor végül összesíti a mintaterek adatait. A szükséges ellenőrzési szintet ez az eredmény határozza meg.

Még egy fontos dolog: A Termésverseny regisztrációra meghirdetett kedvezmények a szabályok betartásával érvényesek! A hiányos termésbecslés azt eredményezheti, hogy még a korai jelentkezés és átutalás mellett is elveszik a kedvezmény!

Mi határozza meg a kukorica és szója árakat?

Érdekes cikk jelent meg a Corn&Soybean Digest-ben!

A cikk arról szól, hogy a búza ára jelentősen befolyásolja a két másik vezető takarmány alapanyag árát. Hiába számítottak arra, hogy az USA és Kanada rossz búzatermése felfelé hajtja majd a kukorica és szójaárakat, ez nem következett be. Mi történt? Ukrajnában, Oroszországban és Kazahsztánban öt éve folyamatosan növekszik a búzatermés, és három éve már meghaladja az USA és Kanada együttes termését. Az idei rekordterméssel a három keleti ország exportja meghaladja a két nyugati exportkiesését.

További és várható események:

  • Termésverseny parcellák betakarítása: a Naptárba mindig bejegyezzük a beérkezett ellenőr kéréseket
  • Termésbecslés Dalmandon: Rövidesen közzétesszük
  • Termésbecslés Jánoshalma (Bács-Kiskun megye) környékén: Rövidesen közzétesszük (Sok versenyző, és ráadásul legtöbben két parcellával is jelentkezett idén Bács-Kiskun megye középső és déli részéről, ezért tanulságosnak és hasznosnak tartjuk a versenyzőkkel közös tapasztalatszerzést)
  • Öntözési szakmai nap Szigetszentmiklóson (METRA Kft.): Várjuk a bővebb információt a szervezőktől!
  • Évzáró és Díjátadó Ünnepség: December 14, Gödöllő, Grassalkovich Kastéy, Lovarda terem

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!