Pörög a karácsonyi halvásár

Agro Napló
Az árak számottevően nem emelkedtek, a tavalyinál is bőségesebb a választék, és érezhető már az Agrármarketing Centrum Kapj rá! kampányának hatása is.

Kitűnő minőségű az idei haltermés és az is elmondható, hogy a tavalyinál is bőségesebb a választék a piacon, és a mennyiséggel sincs probléma – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezeti (MA–HAL) szóvivője. Hangsúlyozta, bőséges a választék a pontyból, de szerepel a kínálatban a harcsa, az afrikai harcsa, rengeteg a feldolgozott haláru is, például a szeletelt ponty.

Mint mondta, idén kifejezetten jó munkát végeztek a haltenyésztők, hiszen zsíros halat szinte egyáltalán nem lehet találni, nyugodtan vásárolhatunk bárhol halat, kiváló minőséggel találkozunk – fogalmazott a szakértő. Lévai Ferenc azt javasolja, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a halvásárlást a vevők, hiszen két hétig a mélyhűtőben az édesvízi halaknak a világon semmi bajuk nem lesz. Most még a vásárlás kényelmes körülmények között kivitelezhető.

Hozzátette, hogy ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt fogy el országosan a teljes éves halmennyiség mintegy 30–35 százaléka. A teljes hazai éves termelés 12,5–13,5 ezer tonna között mozog, ebből nagyjából két-háromezer tonna megy el exportra, és az adott évjárattól nagyban függ, hogy mit kívánnak az exportőrök – tette hozzá.

Lévai Ferenc kiemelte, a halhús ára a tavalyihoz képest számottevően nem emelkedett, összességében maximálisan három-öt százalékot drágult az előző évi árakhoz képest. Ebben nyilván vannak eltérések országos szinten, ahol közelben vannak halastavak, ott olcsóbb. Kecskemét például az egyik legdrágább ilyen szempontból, hiszen a környéken sehol sincs haltermelő hely.

A szóvivő kifejezetten biztatónak nevezte, hogy növekedésnek indult a hazai halhúsfogyasztás, amely véleménye szerint nagyban köszönhető az Agrármarketing Centrum Kapj rá! elnevezésű halfogyasztást ösztönző kampányának, amely sokak figyelmét felhívta a halfogyasztás előnyeire.

A 2014–2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014–2020) keretében az előző időszakhoz képest 12 százalékkal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!