Patinás gyártó is megsínyli a hazai gyümölcsválságot

Agro Napló
Rohamosan csökken a felhasználható alapanyag mennyisége, ráadásul a klasszikus magyar gyümölcslevekhez szinte asztali minőségű termésre lenne szükség.

Magyarországon nem alakult ki iparigyümölcs-termelési kultúra, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat, a felmelegedés pedig komoly problémákat okoz az ágazatba – számolt be a Magyar Mezőgazdaság a FruitVeb tanácskozásáról.

További jelentős probléma a munkaerőhiány: nincs, aki leszedje, elszállítsa és feldolgozza a gyümölcsöt. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni ezeket a klasszikus magyar gyümölcsleveket – állítják a szakértők.

A Sió Eckes Kft. műszaki igazgatója, Apel Margit szerint meghatározó a Siónál az őszibarack, ami a teljes feldolgozás 54 százalékát teszi ki, és 1977 óta változatlan receptúrával készítik 25 százalékos gyümölcstartalmú változatban, mindenféle aroma hozzáadása nélkül, mivel a hazai alapanyag aromája kiváló. Nagy kérdés azonban, lesz-e magyar őszibarack, és ha nem, honnan lehetne pótolni.

Korábban görög velő vásárlásával kísérleteztek, erről azonban kiderült, hogy jóval kevésbé aromás, mint a magyar barack. A magyar baracktermelésben nemcsak a felmelegedés és a nagy arányú fapusztulás okoz gondot, hanem az egyre kevesebb gazda is. Érd és Törökbálint környékéről például már eltűntek a baracktermelők, és őstermelők is egyre kevesebben vannak. A szakértő szerint a gazdálkodók többsége kiöregedett, új telepítések nincsenek. Ráadásul erős versenytársak a pálinkafőzdék is, sok gazda oda adja el a gyümölcsöt.

Meggyből jól ismert a hatalmas mennyiségi és áringadozás, ráadásul az előző évi termésnek a minősége is nagyon rossz volt. A legnagyobb lehetőségek jelenleg az almában vannak; az almavelőt például közvetlen fogyasztásra tudják értékesíteni Ausztriába. A jó minőséghez azonban hibátlan termésre van szükség, ráadásul a Sió messze van a legnagyobb almatermesztő területektől, ami megdrágítja a szállítást.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után a Sió Eckes Kft.-től levelet kaptunk, mely szerint

a hír forrásaként műszaki igazgatóként megnevezett Apel Margit 2018.12.31-óta nem a SIÓ-ECKES Kft. munkatársa, a FruitVeB konferencia időpontjában december 6-7-án sem volt már aktív, területét november 30-án leadta. A FruitVeb tanácskozáson általa képviselt információk semmilyen formában nem tükrözik a SIÓ-ECKES Kft. vezetésének álláspontját és azok egy nem nyilvános szakmai megbeszélésen hangzottak el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Továbbra is magas lesz az alma ára

Továbbra is magas lesz az alma ára

Keresletivé teszi az étkezési alma piacát, hogy gyenge termés várható, a tavalyi készletek pedig elfogytak, így viszont a termelői és a fogyasztói ára...

Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!