2024. április 25. csütörtök Márk

Partnerségi megállapodást írt alá a NAIK-MBK és Soft Flow Kft.

Agro Napló
Partnerségi megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézete (NAIK MBK) és Soft Flow Kft (SF) annak érdekében, hogy még hatékonyabbá tegyék együttműködésüket a kutatás-fejlesztés, az innováció és az oktatás területén – tudatta lapunkkal a NAIK.

A tájékoztatás emlékeztet: mintegy 15 évnyi sikeres tudományos együttműködést követően a NAIK-MBK és az SF most úgy határoztak, hogy magas szintű stratégiai együttműködést folytatnak a továbbiakban. A megállapodás rögzíti, hogy a közös munkát a továbbiakban keretszerződés formájában kezelik és teszik kölcsönösen előnyössé a kapcsolódási pontokat a mezőgazdasági fókuszú kutatás-fejlesztés, innováció és oktatás területén.

A megállapodás időszerűségét mutatja, hogy az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni elvárások a tekintetben, hogy ipari együttműködéseket alakítsanak ki, a meglévő kollaborációikat hatékonyabbá tegyék.

A keret-megállapodás célja, hogy növelje a szervezet közötti együttműködés alapjául szolgáló tevékenységek számát, intenzitását és átláthatóságát, valamint, hogy gyorsítsa a döntéshozatalt.

A kitűzött célok megvalósítása érdekében a partnerek közösen jelölték ki a K+F+I fókuszterületeket (élelmiszeripar és mezőgazdaság, élelmiszerbiztonság), melyeken közös kutatómunkát terveznek a jövőben. Az együttműködés keretében az ipar és az egyetemi partner oldalán megfogalmazódott problémák megválaszolására indulnak közös alap- és alkalmazott kutatási aktivitások, az egyetemi és céges know-how integrálásával, szükség esetén a Soft Flow és az NAIK-MBK infrastruktúrájának bevonásával.

Tavaly előtt a Soft Flow Kft. kutatási és fejlesztési központ kialakítását kezdte meg Pécsett. A cég számára a beruházás legfontosabb része nem az építkezés volt, hanem a több mint 80, elsősorban kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, magasan iskolázott munkatárs Pécsre vonzása, alkalmazott biotechnológiai kiválósági központ megteremtése. A folyamat részeként szükségessé vált új módszerek bevezetése, a partnerek megismertetése az új módszerekkel, valamint ezek naprakész oktatását is meg kellett oldani.

A tervek szerint a partnerek közösen keresnek hazai és nemzetközi pályázati forrásokat az együttműködő tudományos tevékenységük finanszírozásához, fenntartásához. A közös kutatómunka a közeljövőben olyan közös publikációkat, szabadalmakat fog eredményezni, melyek hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság és ipar versenyképességének növeléséhez.

Az ismertetés emlékeztet: a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézete, a régió tudásipari központjaként, kutatásra-fejlesztésre, innovációra, továbbá oktatásra és az eredmények hasznosítására fókuszál. Az intézet feladata olyan eredmények elérése és szolgáltatások biztosítása a növény-, állat- és mikrobiális biotechnológia területén, amelyek a fenntartható fejlődés, a minőség és a fogyasztó-orientált élelmiszertermelés igényeinek figyelembevételével, hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez és ezáltal értékteremtő szereplője a magyar társadalomnak.

A pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a nemzetközi cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata. Az elmúlt 20 év során a Soft Flow innovatív kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, és a reagens-gyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. Soft Flow Kft. már több mint 70 főt foglalkoztat, melynek több mint 90 százaléka diplomás és több mint 20 százaléka PhD-val rendelkező kutató, nemzetközi szinten is kiváló szakemberek – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!