Parlament előtt az élelmiszerlánc-biztonságról szóló jelentés

Agro Napló
A Kormány jóváhagyása után hamarosan a parlament elé kerül az élelmiszerlánc-biztonságról és az élelmiszerlánc felügyeleti díj felhasználásáról szóló jelentés. 

Az országos főállatorvos elkészítette a 2012. évi élelmiszerlánc-biztonságról szóló jelentést, amely első alkalommal kerül az országgyűlési képviselők elé. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által kidolgozott beszámoló az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, a több éves terv és éves ellenőrzési terv végrehajtásáról, a célok teljesüléséről, valamint a felügyeleti díj felhasználásáról tájékoztatja a képviselőket.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény 2012 januárjától bevezette a felügyeleti díjat, amely az élelmiszerellenőrzés költségeit fedezi, a befolyó összeg kizárólag élelmiszerbiztonságra, élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos tevékenységekre, fejlesztésekre fordítható. Az élelmiszerlánc-felügyeletet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei gyakorolják, az élelmiszerlánc teljes területét – a talajvédelemtől az állategészségügyön át a vendéglátásig – folyamatosan ellenőrzik és felügyelik a vállalkozások tevékenységét, valamint azok létesítményeit. A hatóságok tavaly közel kétmillió vizsgálatot végeztek. Az Országgyűlés elé kerülő beszámoló tartalmazza az élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevételek megosztását és felhasználását is.

A jelentés a társadalmi szemléletformálás érdekében hangsúlyozza a kommunikációs tevékenység fontosságát. Ennek érdekében a NÉBIH „Ételt csak okosan!” elnevezéssel ismeretterjesztő kampányt indított, amely a táplálkozással kapcsolatos higiéniai és élelmiszerlánc-biztonsági kérdésekre világít rá.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 Forrás: kormany.hu 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban

Megkezdődött a húsvéti élelmiszer mustra, a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, a vizsgálatok középpontjában idén is a sonka, a tojás, és cs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!