MENÜ

„ParlagfűSTOP” – itt a digitális tananyag

Agro Napló 2020.09.11.

„ParlagfűSTOP” címmel dolgozott ki ingyenes e-learning tananyagot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai támogatásával – közölte lapunkkal a NAIK.

 

A tájékoztatás szerint az online edukációs platform célja, hogy megismertesse a fiatalokat a parlagfűvel, felhívja a figyelmet a gyomnövény káros hatásaira és az irtás fontosságára – mindezt online, akár otthon is használható formában.

Magyarországon sok ember életét keseríti meg a parlagfű-allergia, pedig rendszeres és szakszerű irtással megakadályozható lenne a növény terjedése. Ebből következik, hogy némi odafigyeléssel a magas pollenkoncentrációjú időszakok elviselhetőbbé tehetőek a parlagfű-allergiások számára is.

A digitális tananyag a középiskolásoknak szól, és bárki számára elérhető ingyenesen az alábbi weboldalon: www.parlagfu-stop.hu. Az e-learning négy leckéjén a saját tempójukban haladhatnak végig a fiatalok, amelyekben animációk és szöveges összefoglalók segítik az információk befogadását. Ezekben megismerhetik a parlagfű általános jellemzőit, az allergia tüneteit és azt is megtudhatják, hogy mit kell tenni, ha valaki parlagfűvel fertőzött területet lát, hogyan jelenthetik ezt be egyszerűen és gyorsan a hatóságoknak. Az e-learning rendszerben sikeresen teljesítők pedig oklevélben részesülnek, amelyet – otthoni oktatás esetén – később tanáraikkal is megoszthatnak elektronikus formában.

A tananyag az Agrárminisztérium és a Nébih szakmai támogatásával készült. A téma a középiskolás korosztály számára is izgalmas, ugyanakkor informatív formában történő feldolgozásához hatékony segítséget nyújtottak a Nébih szakembereinek korábbi, az általános iskolásoknak szóló Parlagfű kisokos kiadvány összeállítása során szerzett tapasztalatai. A NAIK digitális tananyaga, az információk mélyebb, komplexebb keretbe foglalásával, jól kiegészíti a parlagfű gyomnövényről már meglévő ismereteket is.

 

parlagfu_2

parlagfu_3

 

Felhívják a figyelmet, és ennek alapján idézik a NAIK stratégiai főigazgató-helyettesének, Balla Istvánnak a szavait a szóban forgó gyomnövénnyel kapcsolatos teendőkről: „a parlagfű problémája már 15 éve a figyelem középpontjában van, és továbbra is sok tennivalónk van ezen a téren. Célszerű tehát, hogy a fiatalok felismerjék ezt a kártékony növényt és tisztában legyenek azzal is, hogy mit lehet tenni ellene. A NAIK célja az volt a digitális tananyag kidolgozásával, hogy egy modern, 21. századi formában adja át a parlagfűvel kapcsolatos tudást, az e-learning pedig lehetővé teszi a gyors és hatékony tudásbővítést.”

„A parlagfű elleni védekezés közös feladatunk. Akár egy tő kihúzásával is sokat tehetünk embertársaink egészségéért, mindennapjaik megkönnyítéséért. Felnőttként azonban már rendkívül nehéz változtatni a szokásainkon. Emiatt tartjuk a Nébih-nél kiemelten fontosnak a gyerekek ismereteinek bővítését, akik ha – sokszor észrevétlenül, játszva – megtanulnak valamit, az valóban beépül értékrendjükbe. A Nébih Parlagfű Kisokos kiadványát több ezer általános iskoláshoz juttattuk el az elmúlt nyolc évben. A gyerekek a NAIK digitális tananyagával most elmélyíthetik tudásukat.” – fogalmazott Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója.

A ParlagfűSTOP e-learning a pedagógusok számára is hasznos lehet, mivel információtartalma okán jó tanítási segédletként szolgálhat.

E-learning tananyag elérhetősége: www.parlagfu-stop.hu