Pályaorientációs programokkal is népszerűsíti az agrárszakmákat a NAK

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) többféle pályaorientációs programmal is elő kívánja segíteni azt, hogy minél több felső tagozatos diák válassza az agrárszakmákat – tájékoztatta lapunkat a köztestület.

Hasonlóan az egész Európai Unióhoz, hazánkban is komoly kihívás az ágazaton belül a generációváltás, a gazdaságot vezetők és a szakképzett munkaerő körében egyaránt – összegti a kiindó helyzet tényet az agrárkamara, hozzáfűzve: az ágazati humánerőforrás korösszetételét és számának alakulását mutató felmérések szerint a leköszönő generációt nem váltja kellő számú utánpótlás. A NAK pályaorientációs tevékenységének kiemelt célja az agrárszakképzésbe való beiskolázást elősegítse, valamint a pályaválasztó fiatalok körében a mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és élelmiszeripari szakmák népszerűsítése.

A NAK egyik kiemelt, küldetésnyilatkozatában is szereplő célkitűzése a fiatalok számára vonzóvá tenni az agráriumot, az agrárkamara közreműködik az életpálya-tanácsadási és a pályaorientációs feladatok ellátásában is. A köztestület az év folyamán többféle programot kínál az agrárpálya iránt érdeklődő felső tagozatos általános iskolai tanulók részére. Ennek keretében az agrárkamara már évek óta minden megyében megszervezi a „Szakmakóstoló” pályaorientációs programheteket (bentlakásos, illetve bejárásos formában), amelyek során egy-egy kiemelt agrárszakmával ismerkedhetnek meg a diákok. Emellett ősszel pályaorientációs programsorozat keretében országszerte lehetőség nyílik az agrárszakképző intézmények és agrárszakmák/szakmairányok megismerésére. A programnapokon a tanulók tevékenyen vesznek részt a munkafolyamatokban is.

Az kamara októberben digitális kampányt is indított, influenszer közreműködésével is bemutat agrárszakmákat, képzéseket. A „fiatalokra hangolt” anyagok többek közt a TikTokon, az Instagramon és a Facebookon jelennek meg.  A posztok, videók a Gazda, a Kertész, a Mezőgazdasági gépésztechnikus, valamint a Sütő- és cukrászipari technikus szakmákat népszerűsítik. Emellett a NAK hamarosan szakmákat bemutató kisfilmeket is közzétesz a weboldalán.

Az agrárszakmák megismerését segíti a NAK Agrárszakma Iránytű című kiadványa is, amely letölthető a NAK honlapjáról. Mindemellett az agrárkamara még 2021. november 22-ig várja a jelentkezéseket az ősszel meghirdetett, “Megnézem ezt magamnak!” elnevezésű projektkészítési pályázatra, amelyben a tanulók egy projektfeladaton keresztül mutathatják be az agráriumot és az érdeklődési körüknek megfelelő, általuk választott, az ágazathoz kapcsolódó szakmákat – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!