Oroszország várhatóan március közepén oldja fel a magyar sertéshús importtilalmát

Agro Napló
Oroszország várhatóan március közepén feloldja a Magyarországra vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek importtilalmát mondta Kardeván Endre főállatorvos.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára erről a megyei főállatorvosok előtt beszélt szerdán. Az államtitkár emlékeztetett, az Orosz Föderáció, Fehéroroszország és Kazahsztán vámuniója január végén azt követően állította le a sertéshús importját az EU országaiból, így Magyarországról is, hogy Litvániában kimutatták az afrikai sertéspestist. Azóta a betegség kórokozóját a lengyelországi vaddisznókban is kimutatták.

A helyzet megoldása érdekében megbeszélések kezdődtek az unió állategészségügyi hatóságának vezetője és Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyeletének vezetője között. A kialakult helyzet téma volt az unió mezőgazdasági miniszteri tanácsülésén és a főállatorvosi munkaértekezleten is. Az unió és Oroszország közötti tárgyalásokon az ügy lehetséges megoldását egymáshoz közeli módon tartják elképzelhetőnek - jegyezte meg az államtitkár.

Utalt arra, hogy az importtilalom csak azokra a konkrét régiókra vonatkozna, ahol a betegség előfordulását kimutatták. Az unió többi térségéből, - országából, országrészéből - engedélyeznék az importot, ha megfelelnek az adott régiók az orosz, illetve a vámunió auditjának.

Magyarország ezen a területen kedvező helyzetben van - jelentette ki Kardeván Endre -, mert már egy-másfél hete egy már korábban tervezett ellenőrzést végeznek az orosz állategészségügyi ellenőrök az országban. 21 magyarországi sertéshús-üzemet, exportőr céget és húsfeldolgozót, valamint sertéstelepet ellenőriznek az orosz auditorok.) Ezért megnőtt az esélye annak, hogy Magyarország korábban visszakerüljön az engedélyezési listára, és ismét szállíthasson élősertést és sertéshúst Oroszországba. A kivitel várhatóan március közepén kezdődhet meg újra - vélekedetett az államtitkár.

Forrás: MTI/VM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!