Öntözési technológiában sokat segíthet Izrael

Agro Napló
Az élelmiszergazdasági stratégia megvalósításához növelni kell hazánkban az öntözött területek arányát, ezért a különböző izraeli partnerekkel folytatott tárgyalások, valamint az öntözéses technológiák legújabb módszereinek megismerése és adaptálása hasznos számunkra, jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter izraeli látogatásának első napján – közölte az agrártárca sajtóirodája.

Az Uri Ariel izraeli mezőgazdasági miniszter meghívására Izraelbe érkező tárcavezető az együttműködés további lehetőségeiről, a kisgazdaságokat segítő tapasztalatokról egyeztetett Baty Barak-kal, a világ egyik legnagyobb öntöző csepegtetéses technológiáját gyártó cég vezetőjével. Az 1965-ben alapított Netafim vállalat technológiáját 110 országban alkalmazzák.

A Negev sivatag újraerdősítése kapcsán, a közelmúlt sajnálatos tűzeseteinek aktualitása okán a miniszter felajánlotta az erdészeti igazgatás együttműködését. A Magyarországon, illetőleg az Izraelben működő erdőtűz megelőzési és elhárítási rendszerek szakmai ismereteinek megosztása előnyös mindkét ország számára.

Magyarország és Izrael szempontjából egyaránt fontos a klímaváltozás hatására egyre inkább szárazabbá váló területek erdősítésével kapcsolatban eddig megszerzett információk megosztása. Ennek kapcsán Fazekas Sándor felajánlotta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének (NAIK ERTI) együttműködését, az eddig felhalmozott tudásanyag megosztását az erdőgazdálkodásban és vízgazdálkodásban elért eredmények közös hasznosítására.

Kölcsönös előnyökkel járó együttműködési lehetőséget lát a tárcavezető az agrárerdészeti rendszerek tapasztalatainak megosztásában is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!