Online petíció a magyar agráriumért

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magyar agráriumért” címmel – tájékoztatta a két szervezet lapunkat.

A közös közleményben a NAK és a Magosz azt szorgalmazza: „üzenjünk minél többen Brüsszelnek! Kérünk mindenkit, támogassa aláírásával Magyarország Kormánya, a Magosz és a NAK álláspontját, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba a magyar gazdák és ne dráguljanak az élelmiszerek!” 

Emlékeztetnek: május végén felfüggesztették az unió közös agrárpolitikájának reformjáról szóló tárgyalásokat Brüsszelben. Bár az uniós tagállamok ezúttal egységesen léptek fel a gazdálkodóik érdekében, az Európai Parlament baloldali liberális képviselői semmibe vették a javaslataikat.

A helyzet éles, a tét nagy – állítja a NAK és a Magosz. Most dől el ugyanis, hogy az európai agráriumnak, és ezzel sok millió ember megélhetésének, Európa élelmiszerbiztonságának a további sorsa. Ennek ellenére a brüsszeli bürokraták és az Európai Parlament (EP) a gazdák számára teljesíthetetlen követelményeket akarnak meghatározni.

Az új javaslatok jelentős versenyhátrányt okoznak az európai, így a magyar gazdáknak; előnyt biztosítanak az unión kívülről származó, ellenőrizetlen élelmiszereknek; veszélyeztetik a polgárok egészségét; jelentős élelmiszerár-emelkedést vonnának maguk után.

A NAK és a Magosz ezért felszólítja az EP-t, hogy ne okozzon versenyhátrányt az európai gazdáknak; ezzel biztosítsák a magyar gazdák számára is, hogy továbbra is kiváló minőségű élelmiszerek előállításával hozzájáruljanak az európai és a magyar emberek egészséges életéhez.

„A kialakult helyzeten csak mindannyiunk összefogásával tudunk változtatni, támogatva a nemzeti kormányokat, hogy sikerre vihessék az európai, így a magyar gazdák és a magyar emberek közös ügyét” – olvasható a közös közleményben, hozzátéve: „álljunk ki a magyar gazdákért, védjük meg a magyar földet! Üzenjünk Brüsszelnek!”

A két szervezet kéri, hogy mindenki aláírásával támogassa Magyarország kormánya, a Magosz és a NAK álláspontját, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba a magyar gazdák, és ne dráguljanak az élelmiszerek. (A petíció az agrarpeticio.hu internetes oldalon érhető el.) – áll a NAK és a Magosz közös közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!