Nyilvánossá kell tenni a növényvédőszer-engedélyezés aktáit

Agro Napló
A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervről szavazott az Európai Parlament szerdán.

A képviselők szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt. A parlament többek között e javaslat támogatásával fogadta el 526 szavazattal, 66 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett a peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó különbizottság végső jelentését.

Az eljárás során az engedélyért folyamodó gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, hogy milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni. A folyamatnak tartalmaznia kell egy „észrevételezési időszakot” is, amelynek során érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden releváns információ a rendelkezésére álljon. A képviselők a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére kérte az Európai Bizottságot, valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekgondozási létesítmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében.

A növényvédő szer forgalomba hozatala után hatékonyabban nyomon kellene követni annak hatását, az Európai Bizottságnak pedig járványtani vizsgálatot kellene folytatnia a növényvédő szerek emberi egészségre gyakorolt konkrét hatásáról – fogalmaztak a képviselők. Javaslatuk szerint szisztematikusan át kellene tekinteni a glifozátra vonatkozó összes tanulmányt azzal kapcsolatban, vajon rákkeltő-e az anyag. Továbbá a talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra pedig határértéket kellene megállapítania a Bizottságnak.

A képviselők úgy vélték, az átláthatóság hiánya és az érdekellentétek miatt vitatható az a rendelkezés, amelynek értelmében az engedélyért folyamodók dönthetik el, mely tagállam illetékes hatóságát kérik fel az egyes hatóanyagok jóváhagyásáról szóló döntésre. A döntésről aztán tagállami hatóság tájékoztatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot. A parlament ezért felkéri a Bizottságot, hogy a meghosszabbítás iránti kérelmek elbírálásával ne a korábbi értékelésért felelős tagállam hatóságát, hanem egy másik hatóságot bízzon meg. A képviselők végül hangsúlyozták: a tagállamoknak és a Bizottságnak nyilvánosságra kellene hozniuk a végrehajtási szabályokról szóló viták részletes jegyzőkönyveit és a szavazatok listáját.

Előzmények

Kilenc évvel a növényvédő szerekről szóló rendelet (az 1107/2009/EK rendelet) elfogadását és egy a növényvédő szerekben használt hatóanyag, a glifozát engedélyének meghosszabbítása körüli vitát követően az Európai Parlament 2018. február 6-án határozatot fogadott el a peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó különbizottság (az ún. „PEST különbizottság”) létrehozásáról. A PEST különbizottságnak a parlament 2018. február 6-i határozatában előírt megbízatása értelmében a peszticidek uniós engedélyezési eljárásának egészét vizsgálnia kellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!