MENÜ

Nyilvános a közvetlen kifizetésekre vonatkozó kiigazítási arány mértéke

Agro Napló 2020.07.02.

Az Európai Bizottság (EB) megállapította a közvetlen kifizetésekre alkalmazandó kiigazítási arány mértékét az idei naptári évre.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) emlékeztet: a mezőgazdasági válságtartalék létrehozását és annak módját uniós jogszabály írja elő (1306/2013/EU rendelet 25. és 26. cikk). Ez a közvetlen kifizetéseknek minden év elején az úgynevezett pénzügyi fegyelmi mechanizmussal történő csökkentése révén jön létre. Ennek célja további támogatás nyújtása, arra az esetre, ha a mezőgazdasági ágazat számára a mezőgazdasági termelést vagy értékesítést érintő súlyos válság következik be.

Vannak esetek – írják a köztestület ismertetőjében –, amikor a piachoz kapcsolódó kiadások és a közvetlen kifizetések finanszírozása tekintetében meghatározott éves felső összeghatárok betartásának biztosítása érdekében a közvetlen kifizetésekre kiigazítási arányt kell meghatározni. Ez akkor történik, amikor az adott közbenső összeghatár alá tartozó intézkedések finanszírozására vonatkozó előrejelzések azt mutatják, hogy egy adott pénzügyi évben az alkalmazandó felső összeghatárok túllépése várható.

A közvetlen kifizetések és a piachoz kapcsolódó kiadások 2021-es pénzügyi évre vonatkozó előzetes előrejelzései szerint 647,2 millió euró – azaz mintegy 210-214 milliárd forint – összegben kell alkalmazni a pénzügyi fegyelmi mechanizmust, beleértve a mezőgazdasági ágazatot érintő válságokra képzett tartalék folyó áron 487,6 millió eurós – azaz a mintegy 170-175 milliárd forintos – összegét is.

Annak érdekében, hogy a mezőgazdasági válságtartalékra elegendő forrást tudjanak elkülöníteni, a mezőgazdasági termelőknek a 2020-as naptári évben benyújtott támogatási kérelmek alapján teljesítendő, 2000 eurót – azaz a mintegy 700 ezer forintot – meghaladó összegű közvetlen kifizetések összegét csökkenteni kell. A rendelet értelmében a 2020-as naptéri évben ez 2,140411 százalékos kiigazítási arány alkalmazását jelenti.

Amennyiben a pénzügyi év végéig a mezőgazdasági krízistartalékot nem használják fel, az Európai Bizottság visszatéríti azt a tagállamoknak. Ezt követően a tagállam feladata, hogy a levont összegeket kifizesse a közvetlen kifizetésekre jogosult termelőknek.

A 2020-as naptári évre vonatkozó kiigazítási arány mértékéről az EB 2020/862 végrehajtási rendelete rendelkezik – tartalmazza az ismertető.