2024. április 25. csütörtök Márk

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

Agro Napló
A hazai dísznövénykertészek és virágárusok nevében arra kéri Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, valamint Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke az önkormányzatokat: ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket.

Kérik továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítésének legfontosabb helyszíne; a lakosságot pedig kérik, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat. Mindezt abban a nyílt levélben írja a két szervezet vezetője, amit a hazai dísznövényágazat megmentéséért tettek közzé.

A levélben emlékeztetnek: az elmúlt hetekben a hazai dísznövényágazatot nagyon komoly veszteségek érték már értékesítési lehetőségeik csökkenésével, illetve míg az élelmiszerek iránti kereslet megugrott, a virágok iránti radikálisan csökkent. A koronavírus-járvány az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érinti, a bevétel-kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket. Az ágazatot érő veszteség várhatóan mintegy 174 milliárd forintot tesz ki.

Hozzáteszik azt is, hogy a dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik a bevétel-kiesésüket.

Ezért kérik az önkormányzatokat, hogy ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket. Kérik továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat. A piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékértékesítésben, mint valaha.

„Kérjük, ne korlátozzák a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását, segítsék ezzel is a településük, térségük virágkertészeit, termelőit, élelmiszer-előállítóit”. állítja a két nyílt levelet aláíró szakember, hogy piacok az áruházaknál is biztonságosabbak lehetnek, a szabályok betartásával. A piacok fontosságát, a mostani helyzetben megnövekedett jelentőségét Nagy István agrárminiszter is elismerte – hangsúlyozzák. A lakosságot pedig arra szeretnék ösztönözni, hogy vásároljanak virágot, dísznövényt, megjegyezve: „tudjuk, sokan kerültek nehéz helyzetbe az utóbbi a hetekben, de aki teheti, kérjük, segítse vásárlásaival a dísznövényágazat túlélését.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos helyzetben a dísznövényágazat

Súlyos helyzetben a dísznövényágazat

Súlyos helyzetben a dísznövényágazat – tette közzé honlapján a szakmai érdekképviselet a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete elnökségének megál...

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!