Növelnék a hazai tejtermékek arányát a boltokban a tejtermelők

Agro Napló
Növelni kellene egyes hazai tejtermékek arányát több kiskereskedelmi láncban – állítja a Tej Terméktanács egy szakmai csoportja, egy a közelmúltban közzétett Nébih kutatás alapján.

Mint ahogyan azt közleményükben írják – amit lapunkhoz is eljuttattak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idei, a kérdéskörre vonatkozó, kutatási jelentése (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának egyértelmű csökkenését állapította meg.

A vizsgált kereskedelmi egységekben a tejek 95, a joghurtok 19, a túró/kefir/tejföl kategória 89, a sajtok 46, míg a vaj 50 százaléka volt magyar. A hat évvel ezelőtti, hasonló felméréshez viszonyítva – kizárólag a tejtermékek kínálatát tekintve – megállapítható, hogy csak a tejek esetében történt javulás.

Ezzel szemben van olyan tejtermék, ahol 22 százalékos a hat év alatt mért visszaesés. A magyar termékek aránya igen alacsony például a joghurtoknál – több esetben 15 százalék alatti arányt tapasztaltak – állítják a Tej Terméktanács tejtermelő képviselői.

A magyar tejágazat szereplői a magyar nemzetgazdaság védelmére egyértelmű lépéseket tartanak szükségeseknek annak érdekében, hogy a magyar termékek ne szoruljanak ki saját piacainkról. A tejtermelők olyan törvénymódosítási javaslatot kívánnak tenni az agrárkormányzatnak, ami javíthatja a hazai beszállítói pozíciókat – tartalmazza a Tej Terméktanács tejtermelő képviselőinek közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!