Nőttek az agrárium beruházásai is

Agro Napló
A beruházások volumene közel 27 százalékkal nőtt a második negyedévében az előző év azonos időszakának alacsony bázisadatához képest. Gyarapodott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is.

2017 második negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 27 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki, alacsony bázist. A beruházási teljesítmény az előző negyedévihez hasonlóan kiemelkedően nőtt, ami a nemzetgazdaság csaknem minden területét érintette. A nagymértékű bővülés a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projektekkel összefüggő munkálatok élénkülésének és a vállalkozások fejlesztéseiben bekövetkezett expanziónak egyaránt köszönhető. 2017 első félévében a beruházások 25 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2017 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest a nemzetgazdasági beruházások 28 százalékát képviselő feldolgozóipar fejlesztései – a több mint egy éve tartó folyamatos expanzió folytatásaként – 9,2 százalékkal bővültek. Jelentősen emelkedett a volumen, mások mellett, az élelmiszer, az ital és a dohánytermék gyártása területén is. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásai 26 százalékkal gyarapodtak, elsősorban belföldi gyártású mezőgazdasági gépek beszerzései miatt. (KSH)

Bővült a mezőgép-lízing

A magyar lízingpiacon 2017 első félévében jelentősen, 16 százalékkal bővült a mezőgazdasági gépek finanszírozása. Ez azért is figyelemre méltó, mert az NHP arány itt volt a legmagasabb, majd 80 százalékos, és ez most már csak 36 százalék (12,8 milliárd Ft). A rendkívül nagy arányú, mintegy 66 százalékos bővülés a lízingcégek számára elsősorban piacot jelentő traktor-, kombájn- és önjárórakodó-értékesítésben mutatkozott. (Lízingszövetség)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!