2024. április 25. csütörtök Márk

Nőtt a növényvédő szerek forgalma tavaly hazánkban

Agro Napló
A felhasznált növényvédő szerek mennyisége 2019-ben 2,7 százalékkal (ez több, mint 26 ezer tonna összesen) emelkedett az előző évhez képest, értékben pedig (ami összesen nettó 104,5 milliárd forintot tett ki) 4,7 százalékos növekedés volt tapasztalható – közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Agrárgazdasági Kutató Intézete (AKI) most megjelent összegzésében.

A különböző hatásmechanizmusú szerek értékesítési árait vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a gyomirtó szerek átlagára 2,5, a gombaölő szereké 4,7 százalékkal emelkedett; a rovarölőké pedig 5,6, míg az egyéb szereké 7,5 százalékkal visszaesett

A legnagyobb mértékben a rovarölő szerek mennyisége nőtt (23,6 százalékkal) a tárgyévben az előző évhez képest, ami megegyezik a 2017-es ékesítés szintjével. Forgalomnövekedést könyvelhettek el a gyomirtó szerek értékesített mennyiségénél is a cégek, ennél a szerkategóriánál 2,2 százalékos volt az emelkedés. A gombaölő szerek iránti kereslet szinte teljesen azonos volt 2019-ben a korábbi évhez képest, egyedül az egyéb szerek esetében volt csökkenés (4,9 százalék).

A herbicidek közül tavaly is a legnagyobb mennyiségben a Fozát 480 szert (III. forgalmazási kategória, szabad forgalmú) használták a gazdák,hasonlóan az előző évhez. A Fozát 480 a gyommentesítés mellett állományszárításra is alkalmas, illetve szinte minden növénykultúrában alkalmazható. A második helyre a Lumax (II. forgalmi kategória, engedélyköteles) került, amit a kukoricaállományban az egy- és kétszikűgyomok ellen használtak a termelők. 2018 második helyezettje, a Gardoprim Plus Gold (II. forgalmi kategória, engedélyköteles) 2019-ben a harmadik helyre szorult vissza, amelynek felhasználási területe a kukorica mellett a napraforgó és a cirok gyomirtása volt.

A gombaölő szerek közül a kéntartalmú szerek iránt volt a legnagyobb a kereslet, azon belül is a Kumulus S (III. forgalmazási kategória, szabad forgalmú) szert vették a leginkább 2019-ben hasonlóan az eggyel korábbi évhez. A Kumulus S lisztharmat és levéllikasztó betegség ellen hatásos elsősorban az őszi kalászosok, a borszőlő, a paradicsom és egyes korán virágzó gyümölcsfák esetében. A második legnagyobb mennyiségben a Tango Star (II. forgalmazási kategória, engedélyköteles) fogyott. Ez a szer a kalászos kultúrákban és a cukorrépa földeken került felhasználásra a lisztharmat, rozsda és egyéb foltbetegségek ellen.

Harmadik a sorrendben a Cherokee (I. forgalmi kategória, engedélyköteles) volt, ezt a szert a fuzárium és egyéb levélbetegségek megelőzésére használták a kalászos növényeknél. A másik két dobogós szer is ugyanezeken a helyeken szerepelt 2018-bana forgalmuk alapján. A negyedik helyre a Falcon Pro került, amelynek kereslete másfélszeresére növekedett 2019-ben a korábbi évhez mérten (2018-ban még csak a 10. helyen szerepelt).

Az egész éves növényvédőszer-forgalom 8,6 százalékát a Force 1,5 G talajfertőtlenítő szerértékesített volumene (III. forgalmazási kategória, szabad forgalmú) adta, ez az összes rovarölőnek pedig 46,3 százaléka volt Az inszekticidek közül a második legnagyobb volumenben a Kentaur 5 G (I. forgalmi kategória, engedélyköteles) talajfertőtlenítő szer fogyottakét legnagyobb tavaszi szántóföldi kultúrában,ami a teljes rovarölők forgalmának 18,4 százalékát tette ki.

A megfigyelt egyéb szerek közül a Trend 90 nedvesítőszerből (III. forgalmi kategória, szabad forgalmú) értékesítettek a legtöbbet, amit a szántóföldi kultúrákban, illetve vasúti pályarendszerek gyomirtására használt, szulfonilurea típusú permetező szerekhez adnak hozzá. A termékforgalma az egyéb szer kategória 1,3 százalékát adta – tartalmazza az elemzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!