Nőtt a halfogyasztás az áfacsökkentés hatására

Agro Napló
A január elsején bevezetett haláfamérséklés következményeként az ágazatban az előző év végén még tízszázalékos fogyasztásnövekedést jósoltak, ám voltak olyan üzletek, amelyek húsz–negyven százalékos emelkedést tapasztaltak – írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

A lapban megszólalt Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője, s elmondta: a teljes éves halmennyiség harmadának felvásárlása mindig az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik. Decemberben még azt jelezte, hogy 15-17 százalékos árcsökkenés várható az áfa 27-ről 5 százalékra mérséklésének hatására, ami az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Akkor úgy vélte, a belföldi halfogyasztás várhatóan 10 százalék körül nő az idén.

Mivel a haltermelők nem emelték az átadási árakat, így az áruházláncok – ígéretük szerint – a teljes árelőnyt átadták a fogyasztóknak, ami 17 százalékos általános áresést hozott, de van olyan piaci szereplő, amely 22 százalékos kedvezményig is elment.

A Magyar Hírlapnak Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs igazgatója elmondta: ahol kínálat van friss halból, ott átlagosan 20-30 százalékkal, de egyes boltjaikban 40 százalékkal is nagyobb az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az áfakulcs mérséklésével a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez most 1900-2000, a lazacfiléhez – amely 2017-ben még 7000 forint volt – az idén 5800 forintért lehet hozzájutni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!