Nőtt a beruházási kedv a mezőgazdaságban

Agro Napló
Komoly ütemben, 16,7 százalékkal nőttek a beruházások 2017-ben az előző évi 16 százalékos visszaesést követően – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Növekedett a beruházási aktivitás a mezőgazdaságban is.

Tavaly a negyedik negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházások dinamikus bővülése, a fejlesztések volumene 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A nagymértékű növekedés többek között a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott fejlesztéseknek és a vállalkozások kapacitás-növelésének köszönhető – olvasható a KSH jelentésében.

A nemzetgazdasági beruházások több mint negyedét képviselő feldolgozóipar fejlesztései – a 2016 eleje óta tartó folyamatos expanzió folytatásaként – mérsékelten, 1,9 százalékkal bővültek. A víz- és hulladékgazdálkodás területén regisztrált 28 százalékos növekedésben a települési vízellátással, szennyvízelvezetéssel és -tisztítással összefüggő fejlesztéseknek és az alacsony bázisnak egyaránt szerepe volt.

Negyedéves összehasonlításban kisebb mértékben, 3,9 százalékkal csökkentek a beruházások a mezőgazdaságban. Éves összevetésben viszont a mezőgazdaságban is jelentős, 12 százalékos beruházási aktivitást regisztrált a statisztikai hivatal. Az év egészét tekintve a nemzetgazdasági beruházások volumene 17 százalékkal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon

Építőipari cég hoz létre gyümölcsfeldolgozó üzemet Szekszárdon, a Dovi-Trade Kft. csaknem 700 millió forintos ráfordítással készülő létesítménye 2020-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!